Obavijesti

Sport

Komentari 134

Zvijezda Arsenala: Oca su mi tukli u beogradskom zatvoru

Zvijezda Arsenala: Oca su mi tukli u beogradskom zatvoru
1

Mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše, kaže Granit Xhaka, čiji je otac proživio torturu

VIDEO

Nogometaš Arsenala Granit Xhaka progovorio je o dramatičnoj priči svoga oca Ragipa, koji je tri i pol godine proveo iza rešetaka kao bivši zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji.

- Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali onda su počela premlaćivanja - kazao je kosovsko-albanski Švicarac u razgovoru za The Guardian.

Ragip Xhaka završio je iza rešetaka jer je, kao 22-godišnji student iz Prištine, 1986. sudjelovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Osudili su ga na šest godina robije, a bio je smješten u ćeliju s još četvoricom muškaraca i smio je izaći svaki dan - na samo deset minuta.

- Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti - kazao je Granit i dodao:

- On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhićene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina prije, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički. Otac mi je upitao: "Zašto mi nismo ovdje demokrati? Zaslužujemo biti i zaslužujemo da nas se čuje".

Majka Granita i njegova brata Taulanta, koji je također nogometaš, ali je odabrao albansku reprezentaciju, upoznala je njihova oca samo tri mjeseca prije nego što je ovaj završio u zatvoru. I, unatoč tomu, čekala ga je više od tri godine.

- Imam nevjerojatno puno poštovanja za svoju majku, nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerojatna je osoba - kazao je Granit.

Ragipu je kazna bitno smanjena, a pušten je zajedno sa svojim ujakom. Nitko nije znao da su izašli na slobodu dok nisu pokucali na kućna vrata svojim obiteljima. Ubrzo potom odselili su se u Švicarsku, u potrazi za novim početkom, gdje se Granit rodio 1992. godine. Zahvalan je toj zemlji na svemu što mu je pružila, ali je ponosan i na svoje kosovsko-albansko porijeklo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica