Obavijesti

Tech

Komentari 0

9 savjeta kako umanjiti sindrom bolesnih zgrada

9 savjeta kako umanjiti sindrom bolesnih zgrada
1

O sindromu bolesnih zgrada već smo pisali. Sami možete učiniti puno da biste poboljšali kvalitetu boravka u zatvorenim prostorima i umanjili sindrom bolesne zgrade. Evo 9 jednostavnih načina kako to učiniti danas

VIDEO

 

  1. Redovito provjetravajte

Ako nemate sustave koji to rade za vas, vrlo je važno da u prostoru imate redovitu izmjenu zraka. Zimi otvorite i prozore i vrata svakih 3 sata na par minuta da bi izmjena zraka bila učinkovitija.

  1. Servisirajte ventilacijski sustav

Ako je u vašem prostoru proveden sustav grijanja, hlađenja i ventilacije, vodite računa o redovitom i kvalitetnom servisu. Upravo taj sustav bez redovitog održavanja može postati izvor onečišćenja u zatvorenom prostoru.

  1. Održavajte prostor čistim

Znamo, uz sve ostale obaveze koje imate, lakše je reći nego napraviti. Ako su vam se već počele sakupljati gljivice i plijesan, trebali biste angažirati stručnu osobu da sanira zahvaćeno područje. Tepisi i tapisoni su najveći izvor prljavštine u zatvorenim prostorima zato redovito usisavajte. Brišite prašinu da smanjite mogućnost alergija i iritacije dišnih puteva.

  1. Iskoristite prednost biljaka

Biljke prirodno čiste zrak i proizvode kisik. One reguliraju vlagu u zraku, apsorbiraju toksine i filtriraju kemikalije. Lisnate biljke su učinkovitije za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima. Neke od biljaka koje se preporučuju su rajska palma (Chrysalidocarpus Lutescens), razne kućne paprati (Nephrolepis Exaltata), Spatifilumus (Spathiphyllum), brdska palma (Chamaedorea Seifrizii), fikus (Ficus Benjamina, Ficus Elastica), drvo života (Dracaena Deremensis), kućni bršljan (Hedera Helix), kućna palma (Phoneix Roebelenii), Aloe Vera i sve druge biljke pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru.

  1. Zamijenite vlagom zahvaćene elemente

Tepisi i tapisoni zahvaćeni vlagom su vrlo štetni za zdravlje. Zamijenite ih ukoliko su ustajali od vlage. Svakako je preporučljivo zamijeniti i stropne obloge (armstrong ploče) ukoliko su pokupile vlagu. Odgađanjem ćete povećati problem.

  1. Presvlačite se kada uđete u zatvoreni prostor

Na odjevnim predmetima sa sobom u zatvoreni prostor unosite kemijska i biološka onečišćenja izvana. Presvucite odjeću i obuću koju ste nosili vani.

  1. Pušite (ako baš morate) na balkonu

Izbjegavajte pušenje u zatvorenim prostorima. Čestice dima cigarete uvlače se u svaku poru. Dim jedne popušene cigarete u prostoru trajno onečisti filter u klima uređaju. Zrak koji prolazi kroz takav onečišćeni filter će nadalje u vaš prostor ubacivati onečišćeni zrak.

  1. Očistite novi namještaj

Novi namještaj i tepih očistite prije nego ih smjestite u prostor. Svi predmeti su u samoj proizvodnji izloženi onečišćenjima. Kako operete novu odjeću prije nošenja tako treba očistiti i nove predmete koje unosite u svoj životni prostor.

  1. Potražite pomoć stručnjaka za sanaciju zgrade

I najvažnije, ako sumnjate da je vaša zgrada bolesna, potražite savjet stručnjaka za sanaciju zgrade. Svi gore navedeni savjeti su korisni za poboljšanje kvalitete života i prevenciju, no oni ne rješavaju problem. Dugoročno rješenje je temeljita sanacija zgrade za koju se trebate obratiti stručnjaku za to područje.

O autorici: 

Kristina Križanac je inženjerka građevine, specijalistica zaštite okoliša i stručnjakinja za zelenu gradnju. Osim iskustva u gradnji Kristina kontiunuirano uči i educira se na području održivog razvoja te aktivno djeluje na podizanju razine svijesti u područjima koja ju interesiraju.
 

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada