Obavijesti

Tech

Komentari 6

A1 nastavlja s gradnjom optičke mreže, do kraja godine žele povezati 700.000 kućanstava

A1 nastavlja s gradnjom optičke mreže, do kraja godine žele povezati 700.000 kućanstava
3

Najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mbps, a najniža srednja latencija od 11 ms, navode iz A1 koji je dobio priznanje za najbržu fiksnu mrežu u Hrvatskoj

VIDEO

A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže te do kraja godine planira doseći oko 700 tisuća kućanstava koja će moći pristupiti fiksnoj mreži gigabitnih brzina, najavio je u utorak na susretu s novinarima novi glavni direktor A1 za tehniku i informacijske tehnologije Branimir Marić.

A1 trenutno gradi optičku mrežu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Umagu, Tučepima, Novskoj i drugdje, pa bi za mjesec-dva dana optikom trebao povezati do 600 tisuća kućanstava, rekao je Marić.

- A1 ima jaku fiksnu infrastrukturu jer je među rijetkim telekoma koji je jako rano prepoznao da su bakrene veze za fiksnu mrežu stvar prošlosti i da će investirati u optiku, što kao tehnologija predstavlja nepresušan frekvencijski spektar. Plan je u iduće dvije godine još se proširiti i do kraja 2023. doći do 800 tisuća kućanstava - najavio je. 

Zagreb: A1 Hrvatska na susretu s medijima predstavila je novosti u upravi i poslovanju

Za optičku infrastrukturu je kazao i da je zalog za budućnost te se sada to naziva i digitalna infrastruktura, te time A1 želi pridonijeti i digitalizaciji društva i gospodarstva u Hrvatskoj i njezinom pomicanju naprijed na indeksu DESI.

Uz navedene gradove, u Hrvatskoj postoje i mjesta gdje A1 gradi mrežu uz pomoć EU-ovih sredstava, čime će u idućih par godina pokriti 45 tisuća kućanstava, pri čemu je Marić istaknuo i kvalitetu mreže.

Oookla priznanje za najbržu fiksnu mrežu

Za to je A1 dobio certifikat međunarodne tvrtke Ookla, koja mjeri kvalitetu i brzine mreža u svijetu i u čijem je mjerenju napravljeno više od 1,7 milijuna testova korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa. Najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mbps, a najniža srednja latencija od 11 ms. U testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuća korisnika fiksnih usluga, navodi se.

 

Za optičku mrežu A1 koristi dvije tehnologije - FTTH te tzv. hibridnu optičku infrastrukturnu mrežu HFC, na kojima je moguće dosegnuti velike brzine, a radi s raznim dobavljačima, većinom američko-europskim - Ericcsonom, Ciscom i Nokiom, a nešto manje s kineskom Huaweijem i drugima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju