Tech

Komentari 1

A1 otkrio napredne kante za pametno upravljanje otpadom

A1 otkrio napredne kante za pametno upravljanje otpadom

Direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska Siniša Staničić predstavio je konkretne primjere tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom, koje je A1 Hrvatska na IoT tehnologiji razvio s Interserohom

Sve više gradova i u Hrvatskoj zanima se za sustave pametnog upravljanja otpadom zbog EU direktiva i mogućnosti povlačenja sredstva iz EU fondova za tu svrhu, istaknuto je u petak na virtualnoj konferenciji za medije tvrtke A1 Hrvatska na kojoj je predstavila nova tehnološka rješenja za gospodarenje otpadom.

Takvim rješenjima otvara se zelena perspektiva pametnih gradova, što je uključeno i u EU green plan ili tzv. plan zelene ekonomije, rekao je glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

Kako je istaknuo, pojedini gradovi u EU i svijetu već su proveli pilot projekte kojima su potvrdili mnogobrojne prednosti primjene novih tehnologija, poput IoT-a (Internet od Things) u učinkovitom gospodarenju otpadom.

Iznio je primjere korištenja pametnih spremnika za otpad u engleskom gradu Newcastleu, irskim gradovima Dublinu i Glawayu, koji su time uštedjeli 50 i više posto u operativnim troškovima, a smanjeno je i zagađenje CO2, kao i prigovori građana.

"Nakon pametnog parkinga, brojila i sustava praćenja kakvoće zraka, A1 Hrvatska nastavlja primjenu IoT rješenja u gospodarenju otpadom, a s nacionalnom pokrivenošću A1 NB IoT mrežom spremni smo i za eksponencijalni rast IoT ekosustava u Hrvatskoj", kazao je Gabrić.

Direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska Siniša Staničić predstavio je konkretne primjere tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom, koje je A1 Hrvatska na IoT tehnologiji razvila u suradnji s partnerom-tvrtkom Interseroh, dodajući da se u tim spremnicima koristi i solarna energija, razni senzori, oprema za komuniciranje s cloud platformom, preše za otpad te umjetna inteligencija i strojno učenje.