Tech

Komentari 3

'Ako može Tesla': Huawei želi napraviti autonomni 5G auto

'Ako može Tesla': Huawei želi napraviti autonomni 5G auto

Naš primarni cilj je razvoj tehnologije koja nam omogućava vožnju bez vozača uz istovremeni rad na daljnjem napretku takve tehnologiju, izjavio je predsjednik Huaweija Xu Zhijun.

I dok s jedne strane muku muče s američkom crnom listom, Huawei je najavio da će, u želji da ubrzaju razvoj proizvoda i usluga koji koriste mogućnosti 5G-a, lansirati strategiju za proizvodnju pametnih autonomnih automobila. Kineski div kaže da uz pomoć svih tih novih tehnologija mogu proizvesti automobil nove generacije i na taj način postati glavnim konkurentnom kompanijama poput Tesle.

- Naš primarni cilj je razvoj tehnologije koja nam omogućava vožnju bez vozača uz istovremeni rad na daljnjem napretku takve tehnologiju. Tesla trenutno stvara vrijednost za sve. Ako Tesla to može sada, svi se možemo u to uključiti - izjavio je predsjednik Huaweija Xu Zhijun.

U tome surađuju  s tvrtkama SAIC i China Mobile, a smatraju da će brzim razvojem tehnologije proširiti suradnje na brojne postojeće automobilske kompanije.

U Huaweiju su pritom fokusirani na razvoj tehnologija koje će omogućiti značajno pojeftinjenje autonomnih automobila. Tehnologija autonomne vožnje koju razvija Huawei osim mogućnosti povezivanja na 5G/LTE-V mrežu sadržavat će i funkcije Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) koja služi za dijeljenje informacija i koordinaciju radnji između vozila i ostalih infrastrukturalnih objekata. Automobil opremljen tom tehnologijom uz sve druge napredne značajke, moći će prepoznavati glasovne naredbe te nuditi mogućnost obavljanja videopoziva uživo.