Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

'Alo, evo me kraj asteroida: Što čeka letjelicu nakon dugog leta

Sljedeće dvije godine OSIRIS će kružiti oko Bennua, čiji promjer iznosi 480 metara. To je najmanji objekt u čijoj će orbiti biti ljudska letjelica.

Foto: NASA
8 komentara

Tijekom 22. stoljeća asteroid Bennu trebao bi proći kraj Zemlje. Kako bismo se barem pokušali pripremiti, ako nas slučajno pogodi, američka svemirska agencija NASA poslala je do njega letjelicu OSIRIS-REx.

Nakon dvije godine putovanja svemirom, na cilj je stigla u ponedjeljak navečer. Taj prvi dio misije prošao je uspješno, a kako su javili iz NASA-e, sad slijedi precizno dokumentiranje izgleda asteroida.

Sljedeće dvije godine OSIRIS će kružiti oko Bennua, čiji promjer iznosi 480 metara. To je najmanji objekt u čijoj će orbiti biti ljudska letjelica. Prema planu, traže mjesto na koje bi letjelica sletjela i prikupila uzorak tla. Žele znati koje sve kemijske elemente sadrži kako bi mogli predvidjeti rezultate mogućeg sudara sa Zemljom.

DVIJE GODINE LETA NASA stigla do asteroida, a s njega žele uzorak vratiti kući

Osim toga, NASA-in cilj je naučiti više o formiranju planeta i razvoju života. Uz pomoć robotske ruke, sonda će podići prašinu s tla i prikupiti oko 60 grama uzoraka. Zatim slijedi put nazad te bi se trebala prizemljiti 2023. u jednoj pustinji u američkoj saveznoj državi Utah

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message