Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Bili na rubu propasti, a danas su najjača platforma na svijetu

Prije 10 godina stigao je G1, prvi telefon koji je imao Android u sebi, a danas ovaj mobilni operacijski sustav apsolutno dominira na tržištu i širi se u razne gadgete koji nas okružuju

Foto: Google/Reuters
15 komentara

Google i T-Mobile prije 10 godina svijetus u otkrili telefon G1 - poznat i kao HTC Dream - koji je bio prvi pametni telefon s Android operativnim sustavom. Google je napravio prvi otvoreni operativni sustav za mobilne uređaje baziran na modificiranoj verziji Linux kernela i drugih open source softvera i pokazao se kao pun pogodak - 10 godina kasnije, Android je od alternative iPhoneu postao najpopularnija smartphone platforma na svijetu. 

Sve je krenulo 2003. godine, kada su Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White u Palo Altu u Kaliforniji osnovali tvrtku Android. U početku su se malo tražili, pa su tako potencijalnim investitorima objašnjavali da rade napredni sustav za digitalne kamere i time pokušali od njih izvući novac. Bez većeg uspjeha. 

google | Autor: google Foto: google Svaka verzija Androida nosi ime po nekom desertu

Već su se polagano našli u situaciji u kojoj nisu mogli podmirivati osnovne troškove poslovanja - a kompanija je u zadnji čas izbjegla izbacivanje iz ureda koji su iznajmili.

Naime, uskočio im je Andyjev bliski prijatelj Steve Perlman i donio im omotnicu u kojoj je bilo 10.000 dolara. Nedugo nakon toga, na račun tvrtke prebacio je nepoznati iznos novca za početni kapital. Perlman koji je doista u svijetu razvoja računala bio vizionar, odbio je u zamjenu za novac uzeti udio u Androidu.

- Dao sam im novac zato što sam vjerovao u ono što rade i zato što mi je Andy bio dobar prijatelj - izjavio je Perlman. I bio je u pravu. Perlman je inače svoje prvo računalo sastavio u srednjoj školi. 

Četvorka je svoj program razvijala pod velom tajnosti, no Rubin je jednom prilikom izjavio kako je cilj projekta Android u suštini bio razvoj golemog potencijala mobilnih usluga koji će mnogo više podrazumijevati lokaciju i preference njihovih korisnika. 

Google je vrlo brzo nanjušio da tu ima nečega - 2005. godine kupili su tvrtku za otprilike 50 milijuna dolara, a zajedno s tvrtkom i sva četiri ključna čovjeka Androida. 

 

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share

Android se od starta postavio kao alternativa zatvorenom iPhoneu, kao sustav koji je prilagođen onima koji žele prtljati po svojim telefonima. No start mu nije bio lagan. Na tržištu su tada dominirali Nokia, Microsoft, BlackBerry sa svojim softverima. G1 je bio uspješan, ali tek godinu dana kasnije s Motorolinim Droidom su postigli pravi uspjeh zahvaljujući kampanji teškoj 100 milijuna dolara. 

Foto: Skagen

S godinama je Googleov OS postajao sve bolji, zauzimao sve veći udio na tržištu i danas imamo situaciju da Android zauzima praktično 76 posto tržišta, a Appleov iPhone pao je na treće mjesto u globalnim isporukama. No Google gleda i dalje od telefona. Wear OS je varijanta Androida namijenjena nosivim gadgetima poput satova, Android Auto je prilagođen vozilima, a šire se i na cijeli niz dodatnih uređaja zahvaljujući Googleovu Asistentu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message