Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Bakić: Prikupili smo dovoljno, ne uplaćujte više za micro:bit

Crowdfunding kampanja STEM revolucija privukla je ogroman interes građana i poduzetnika koji su odlučili uložiti u minijaturna računala kojima bi se ubrzalo STEM obrazovanje mladih

10 komentara

Nevjerojatno uspješna crowdfunding kampanja za STEM revoluciju u hrvatskim školama stigla je do kraja, iako je do službenog kraja kampanje ostalo još četiri dana. 

Nenad Bakić, kao prvo lice Croatian Makers inicijative, objavio je u petak na Facebooku kako su prikupili više nego dovoljno te da prekidaju financiranje. Svima je poslao poruku da im više ne uplaćuju novac ili da to preusmjere u druge filantropske svrhe. 

>>> Što hrvatski startupi mogu naučiti od Bakićeve STEM kampanje?

Bakić je napomenuo i kako će 281,514 dolara stići tek za 25 dana, ali da su oni već financirali dio troška te da je 10.000 minijaturnih micro:bit računala stiglo u Zagreb. U isto vrijeme su otvorene i sve prijave za donacije školama te poziva učitelje i sve zainteresirane da prijave svoje škole. Nakon što su prikupili 250.000 dolara, pokretači akcije najavili su da će se dalje prikupljati novac za edukatore. 

Građani sami odlučili ubrzati revoluciju

Čak 1,95 milijuna kuna donirali su građani u kampanji BBC micro:bit -- STEM revolucija u školama koju je na Indiegogu, online platformi za grupno financiranje, pokrenula Croatian Makers inicijativa. Ista je inicijativa lani pokrenula i prvu robotičku ligu te školama podijelila stotine robota. Ova je akcija privukla ogroman interes građana i poduzetnika koji žele podići razinu znanja u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Kako navode pokretači kampanje, među kojima je i poduzetnik Nenad Bakić, ne možemo čekati reformu kurikuluma, nego da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje danas. Ističu kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije - tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća.

Njihov plan je da učenici u što više škola dobiju mali kreativni i edukativni alat - micro:bit računalo. Osim u STEM područjima, micro:bit se može koristititi i u nizu drugih područja, poput umjetnosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message