Obavijesti

Tech

Komentari 3

Beachbot je robotska kornjača koja obožava crtati po plažama

Beachbot je robotska kornjača koja obožava crtati po plažama
6

Robot s umjetničkom dušom: Disneyjev odjel za istraživanje sa švicarskim je znanstvenicima izradio simpatičnog robota koji po plaži stvara prekrasne slike

VIDEO

Beachbot je novi junak iz radionice Disneyja, koji se ne bori protiv zlikovaca kao nindža kornjače, ali zato može na plaži crtati prekrasne velike slike.

VIDEO

Izradili su ga zajedno sa švicarskim Institutom za tehnologiju (ETH), a malena robo-kornjača po plaži može crtati kontrolom pritiska na grablje koje su pričvršćene na njega.

Teži dio projekta je bio u prevođenju slika u podatke koje će robot znati prepoznati. Stoga su napravili algoritam koji slike pretvara u putanje za robota. Još nije potpuno savršen, jer moraju ručno upravljati na iznimno velikim slikama, ali u budućnosti bi trebao biti potpuno automatiziran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi znao na kojem području smije crtati, trenutno se koriste štapovima kojima obilježe kocku od 10 x 10 metara. Beachbot je opremljen laserom kojim vidi gdje se nalaze ta četiri štapa i koliko mu je 'platno' od pijeska.

Kao što se vidi u videu, na tom području je prilično vješt, ali u budućnosti bi trebao sam slikati po cijeloj plaži, odnosno stvarati goleme slike poput Nazca linija.

Disney

Tehničke karakteristike:

Dimenzije Beachbota su 60x40 centimetara, a po plaži se vozi uz pomoć tri kotača. Njegove grablje sastoje se od sedam elemenata, a svaki se kontrolira servo motorom, što mu omogućuje da ima linije koje su tanke tek 5 centimetara.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle