Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Bicikl perilica: Još samo 6 km vožnje i odjeća će mi biti čista

Okretanje pedala na sobnom biciklu pokreće bubanj u kojem se nalazi odjeća. Deterdžent u prahu nije opcija, možete koristiti jedino tekući. Izumili su ga studenti iz Kine

Foto: Bike washing machine
31 komentara

Svi oni koji muku muče s pranjem rublja i manjkom kondicije mogli bi doći na svoje. Izum kineskih studenata pomoći će svima s navedenim problemima te tako ubiti dvije muhe jednim udarcem.

The Bike Washing Machine (BiWa) je stroj za pranje rublja koji pokreće energija koja se dobiva okretanjem pedala na biciklu. Izumili su ga studenti s Nacionalnog sveučilišta Dalian u Kini s namjerom da olakšaju ljudima život, ali i uštedu pri kupnji perilice za rublje i bicikla. 

- Vožnja bicikla je popularna vježba rekreativce i profesionalce, a rublje se pere jednom dnevno ili najmanje jednom tjedno. Pa zašto onda ne spojiti te dvije stvari u jednu - kazali su kineski studenti.

Njihov izum funkcionira tako da, kad se pedale okreću, zapravo pokreću bubanj u kojem se pere odjeća. Svaki višak energije odlazi u ekran na upravljaču kojem čovjek može pratiti kako napreduje ciklus pranja odjeće (centrifuga, ispiranje). Višak energije koja se ostvari pedaliranje također se može pohraniti za neku buduću uporabu.

Bubanj u koji se stavlja odjeća baš se i ne može pohvaliti velikim kapacitetom, a izum studenata je tek u fazi koncepta. Perilica nije povezana s cijevi za vodu, već se tekućina ulijeva u bubanj. Cijena po kojoj će se prodavati nije zasad poznata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message