Obavijesti

Tech

Komentari 2

Bolesni ste, a ne znate uzrok? Možda boravite u bolesnoj zgradi

Bolesni ste, a ne znate uzrok?  Možda boravite u bolesnoj zgradi
1

Osjećate li se iscrpljeno iako se zdravo hranite i bavite sobom? Izlaskom na otvoreno nestaje glavobolja, mučnina, otežano disanje i drugi simptomi? Vrlo vjerojatno patite od simptoma bolesne zgrade!

VIDEO

Obzirom da u zatvorenim prostorima prosječno provodimo 80-90% svog vremena, od velike je važnosti da su ti prostori zdravo okruženje. Simptom bolesne zgrade ne veže se samo uz poslovne prostore, već i uz naše domove, knjižnice i škole.

U bolesnim zgradama korisnici su izloženi raznim kemijskim i biološkim onečišćenjima. Izvana onečišćeni zrak ispušnih plinova i plinova iz vodovoda ulazi u zgradu. U unutrašnjosti zgrade problem predstavlja cirkulacija ustajalog zraka, tepisi puni onečišćenih tvari, razna ljepila, sredstva za čišćenje, računala i fotokopirni strojevi.

Zrakonepropusna ovojnica zgrade - koristi ili šteti?

S ciljem smanjenja toplinskih gubitaka, a time i troškova režija, zgrade su “obučene” u toplinsku izolaciju, a ugrađena stolarija dobro dihta (jeftinija varijanta) te ne propušta zrak izvana u zgradu. Nažalost, u projektima energetske učinkovitosti investitori se najviše fokusiraju na uštede i ne daju dovoljnu pozornost dobro izvedenom sustavu ventilacije i na vrlo bitnu učestalu izmjenu zraka u zatvorenim prostorima što rezultira ustajalim i nekvalitetnim zrakom u prostoru.

Već 1984. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je izvješće u kojemu navodi da do 30% novih i renoviranih zgrada diljem svijeta mogu biti predmet prigovora korisnika na lošu kvalitetu unutrašnjeg zraka. Usprkos tomu, još uvijek se u zgrade ugrađuju sustavi i toksični materijali koji nisu preporučljivi radi nemogućnosti zaštite od vlage koja uzrokuje gljivice.

U studenom 2015. na internacionalnoj konferenciji 'Health and wellbeing' održanoj u zagrebačkom hotelu Sheraton, viši savjetnik u Svjetskom savjetu za zelenu gradnju i savjetnik u UK i EU o pravnim pitanjima održive gradnje, projektima obnovljivih izvora energije, James Drinkwater pozvao je na apel: Trebamo zgrade koje minimaliziraju utjecaj na okoliš i maksimaliziraju ekonomske i društveno-kulturne kvalitete; trebamo zgrade koje nas čine sretnima! James Drinkwater također je naglasio važnost stvaranja zdravog radnog okruženja: 'Zdravlje, dobrobit i produktivnost su s pravom nedavno postali glavna tema globalnog pokreta zelene gradnje. Better places for People je globalna kampanja kojoj je cilj pokazati da maksimiziranje zdravlja  i blagostanja u zgradama predstavlja dobitnu kombinaciju i za poslovanje i za okoliš, te je izvrsno vidjeti da se ovakva poruka proširila Europom.'  

O autorici: 

Kristina Križanac je inženjerka građevine, specijalistica zaštite okoliša i stručnjakinja za zelenu gradnju. Osim iskustva u gradnji Kristina kontiunuirano uči i educira se na području održivog razvoja te aktivno djeluje na podizanju razine svijesti u područjima koja ju interesiraju.
 

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada