Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Bowie je još 2000. predvidio utjecaj interneta na glazbu

Glazbenik je 2000. govorio o nezamislivom utjecaju interneta, a sam je već tada bio pokrenuo online platformu BowieNet preko koje je komunicirao s fanovima

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
16 komentara

Za glazbu Davida Bowieja često se govorilo kako je bila ispred vremena u kojem ju je stvarao, no ovaj je slavni glazbenik bio i na drugim područjima ispred svojih kolega. Sada već 'davne' 2000. godine Bowie je predvidio golemi utjecaj interneta na glazbu, ali i na društvo.  U intervjuu za BBC rekao je tada kako 'nismo vidjeli ni vrh sante', prenosi Fact.

- Mislim da je potencijal onog što će internet učiniti za društvo - u dobrom i lošem smislu - nezamisliv. Mislim da smo tek na pragu nečeg zastrašujućeg, ali i uzbudljivog - rekao je tada Bowie koji je govorio i o utjecaju interneta na 'sadržaj'. 

Bowie je još ranije pokazao koliko je ispred ostalih kolega jer je 1998. lansirao platformu BowieNet, dok su ostali glazbenici online nudili malo, ako i toliko sadržaja i komunikacije prema fanovima, piše BBC. Osim kao platforma za komunikaciju, BowieNet je funkcionirao i kao pružatelj internetskih usluga. 

Korisnici su uz pretplatu ovdje dobili email s adresom @davidbowie.com, ali i ekskluzivni pristup audio snimkama, spotovima te chatu na koji se često i Bowie znao uključiti. Nikad nije najavio kad će biti na chatu, ali je uvijek koristio isto korisničko ime, Sailor. Dovodio je goste, ali i dijelio glazbenike koje je otkrio. Glazbenik je ovdje dijelio i osobne fotografije, slike umjetničkih djela te pristup svojim zapisima. Oko sebe je okupio veliku zajednicu od koje je tražio i da kreiraju prvu cyber-pjesmu (What's Really Happening?) koja je kasnije završila na albumu Hours. 

Pokrenuo je i BowieWorld, svojevrsnu preteču igre SecondLife, a pojavio se i kao lik u igri Omikron iz 1999. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message