Obavijesti

Tech

Komentari 7

Branson nakon pada letjelice: Nastavljamo svemirski projekt

Branson nakon pada letjelice: Nastavljamo svemirski projekt
8

U petak je svemirski brod SpaceShip Two eksplodirao tijekom testnog leta. U nesreći je poginuo jedan pilot, a drugi je teško ozlijeđen. Otvorena je istraga...

VIDEO

Sir Richard Branson obećao je nastaviti svemirski program unatoč jučerašnjem padu zrakoplova SpaceShipTwo u kalifornijskoj pustinji pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi teško ozlijeđen. Vlasnik i osnivač kompanije Virgin Group te Virgin Galactic u čijem je vlasništvu stradala letjelica, kazao je da je ''šokiran i ožalošćen'', ali da će ustrajati u misiji ostvarenja turističkih putovanja u svemir.

Branson, koji je odmah nakon nesreće doputovao u Kaliforniju, kazao je da mu je taj let ''jedno od najtežih putovanja koje je u životu morao učiniti'', javlja BBC.

- Sve naše misli u ovom su trenutku s obiteljima koje su pogođene ovim tragičnim događajem - dodao je. Njegove tvrdnje potvrdio je izvršni direktor Virgin Galactica George Whitesides.

- Budućnost počiva na mnogim teškim danima kao što je ovaj danas, ali vjerujemo da to dugujemo timu i da će on shvatiti i krenuti naprijed. To je ono što ćemo učiniti - rekao je Whitesides.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otvorena istraga o padu letjelice

Dužnosnici Nacionalne uprave za zračni promet otvorili su u subotu istragu koja će vjerojatno potrajati danima. Dijelovi letjelice raspršeni su po pustinji Mojave, sjeveroistočno od Los Angelesa, a policija je osigurala mjesto nesreće strahujući da bi neki dijelovi mogli eksplodirati.

U svemirskom brodu SpaceShipTwo koji je eksplodirao na nadmorskoj visini od 45.000 metara bila su dva pilota, a mogao je primiti šest putnika. 

Putovanje u svemir uplatio i jedan Splićanin

Radi se o komercijalnoj inačici prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dosegnuo granicu svemira i danas je dio stalnog postava nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu.

Stotine ljudi već su rezervirale mjesto za suborbitalni let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, plativši predujam na iznos od 200.000 dolara koliko stoji karta, poput američkog glumca Ashtona Kutchera i Angeline Jolie. Među putnicima je i jedna Hrvat, Splićanin Juroslav Buljubašić (53). Jedan od najbogatijih Hrvata bavi se turizmom, brodarstvom i bankarstvom. Počasni je konzul Čilea, a ugovor s Virgin Galacticom potpisao je još 2010. godine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle