Obavijesti

Tech

Komentari 2

Čekali su 26 godina: Sad će svi gimnazijalci biti u istoj smjeni

Čekali su 26 godina: Sad će svi gimnazijalci biti u istoj smjeni
1

Gimnazija na Sušaku u Rijeci potpuno je preuređena, a učenici od ovog tjedna više ne trebaju dolaziti na nastavu u dvije smjene. Uz nove prostorije dobili su i nove tehnologije...

VIDEO

Ova godina je posebna jer je obljetničko slavlje za Gimnaziju na riječkom Sušaku započela otvaranjem novouređenih prostora, ali i konačnim prebacivanjem nastave u jednu smjenu.

Prostori su svečano otvoreni prošli tjedan, a ovaj tjedan napokon počinje i jednosmjenska nastava.

- Gimnazija je to čekala više desetljeća. Naime, od ponovnog formiranja 1991., Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci dijelila je prostor gimnazijske zgrade s Medicinskom školom u Rijeci sve do prije dvije godine, kad je Medicinska prešla na novu lokaciju. Time smo stekli uvjete za novi način rada, no bilo je potrebno te prostore potpuno adaptirati - kaže ravnateljica Đudita Franko.

Uređenje je trajalo dvije godine, a u potpunosti je uređeno i opremljeno (struja, internet-komunikacije, spušteni stropovi, farbanje, parketi) oko 1500 četvornih metara. Ukupno 10 učionica, dva nastavnička kabineta, dva kancelarijska prostora i sanitarni čvor za učenike te kompletna sanacija elektroinstalacija s infrastrukturom koja će omogućiti uvođenje suvremene računalne opreme u svim učionicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Utrošeno je oko tri milijuna kuna, a sve je financirala Primorsko-goranska županija.

- Nova organizacija rada za gimnaziju otvara potpuno novu viziju i stranicu škole s brojnim novim izazovima i mogućnostima, kako za učenike, tako i za nastavnike - potvrđuje ravnateljica.

Prelazak na jednosmjenski rad od 8 do 16 sati omogućit će redovnu, fakultativnu, izbornu, dodatnu i dopunsku nastave te brojne gimnazijske izvannastavne aktivnosti. Tako će svih 640 učenika iz 24 razreda opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije imati mogućnost uključivanja u sadržaje koje žele tijekom dana, a ne kao dosad u večernjim terminima i nakon 20 sati, što je mnogima zapravo bio problem.

Naime, oni koji su bili u jutarnjoj smjeni nisu se navečer mogli vraćati u školu zbog aktivnosti, a problem su bili i učenici putnici.

Gimnazija je inače centar četiri županijska stručna vijeća, polažu se stručni ispiti iz pet predmeta, a ujedno je i vježbaonica Filozofskog fakulteta u Rijeci za gotovo sve studijske grupe koje obrazuju. Novouređene učionice Sušačke gimnazije predstavljene su na svečanoj proslavi obilježavanja 390. godišnjice djelovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto