Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

CodeAcross: Civilni hakeri u napadu na otvorene podatke

Civilni hakeri nisu oni kojima je svrha činiti štetu, oni su tehnologisti, aktivisti, dizajneri, poduzetnici, inženjeri i svi koji su voljni surađivati s ostalima u stvaranju, građenju i inovaciji

Promo
Foto: Promo
0 komentara

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka i vikenda građanskih inovacija, CodeAcross, koji se od 20. do 21. veljače održava u Zagrebu i mnogo gradova u svijetu, ekspertna skupina Code for Croatia i lokalna grupa Open Zagreb uz podršku Partnerstva za otvorenu vlast i GONG-a organizira javna događanja na temu "Principi vlasti za 21. stoljeće".

Događaj će se održati u Sveučilišnom računskom centru (Srce), Josipa Marohnića 5 u Zagrebu.

Prvi dan su na rasporedu okrugli stol te tematske prezentacije i radionice. Na okruglom stolu sudjeluju Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje), Marinko Brkić Tot (osnivač i CEO, 5W), Igor Vidačak (Ravnatelj Ureda Vlade RH za udruge) te Eleanor Stewart (Head of Transparency, Foreign and Commonwealth Office (Government Digital Service, Velika Britanija)).

Civilni hakeri u napadu na otvorene podatke

Drugi dan rezerviran je za tzv. civilno hakiranje. Civilno hakiranje je manifestacija nezadovoljstva vladinim službama. I dok je vjerojatno nezadovoljstvo radom vlade u nekoj mjeri uvijek postojalo, širenje otvorenih podataka i moćnih, jeftinih alata za korištenje tim podacima za izgradnju novih aplikacija, omogućilo je građanima da izrade vlastita sučelja za interakciju s njihovom vladom i institucijama.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su portal otvorenih podataka data.gov u svibnju 2009. godine sa 47 skupova podataka. Velika Britanija uslijedila je sa zatvorenom beta verzijom u rujnu 2009. godine i s potpunim otvaranjem prema javnosti u siječnju 2010. godine. Danas data.gov raspolaže s preko 130.000 skupova podataka a data.gov.uk s preko 20.000 skupova podataka na kojima su nastale mnoge korisne aplikacije.

I Hrvatska će se uskoro pridružiti otvorenim vladama s pokretanjem prvog hrvatskog portala za otvorene podatke sagrađenog na otvorenom kodu, data.gov.hr, koji je najavljen za početak ove godine.

Ponovno korištenje otvorenih i velikih podataka (open and big data), kako se procjenjuje, pridonijet će rastu gospodarstva Europske unije za 1,9 posto do 2020. godine, no pitanje je koliko će Hrvatska uspjeti iskoristiti svoje potencijale, te kako će se razvijati konkretna tehnička rješenja (aplikacije) i vizualizacije za povećanje korisnosti i transparentnosti javnih podataka.

Otvorene prijave za hackaton

Prilika za okupljanje civilnih hakera koji žele razvijati takve aplikacije bit će hackaton koji će se održati u subotu 21. veljače 2015. Planira se razvijanje aplikacija vezanih uz javnu nabavu i pravo na pristup informacijama, ali timovi mogu odabrati i druga područja.

Jedan od sponzora ali ujedno i jedan od timova biti će Styria digital koja je dio najveće medijske tvrtke, Styria Hrvatska te okuplja najbolje hrvatske web developere, frontend developere i mobile developere s puno iskustva u kreiranju sadržaja za portale. Styria digital je odjel specijaliziran za razvoj i održavanje novih portala, mobilnih verzija tih portala i mobilnih aplikacija te ujedno radi i na internacionalnim projektima. Razvija i održava osam portala u Hrvatskoj od kojih su svi u TOP 30 najposjećenijih portala dok su dva od njih; 24sata.hr i vecernji.hr u Top 5 (prvo i četvrto mjesto).

Detaljan plan događanja možete pogledati u članku Dan otvorenih podataka i vikend građanskih inovacija CodeAcross 2015. Ako ste civilni haker ili želite to postati prijavite se za sudjelovanje!

Možda vas zanima i ovo:
Message