Obavijesti

Tech

Komentari 16

Crno tržište: Hakirani serveri vlada i tvrtki nude se za 'siću'

Crno tržište: Hakirani serveri vlada i tvrtki nude se za 'siću'
1

Na posebnoj online trgovini nudi se pristup hakiranim serverima vlada, banaka i raznih tvrtki, a pristup je moguće dobiti već za 6 dolara, objavio je Kaspersky Lab

VIDEO

Na svojevrsnom 'eBayu za kriminalce' nudi se pristup na više od 70.000 ugroženih servera koji će cyberkriminalcima omogućiti napade diljem svjieta. Kaspersky Lab je objavio u srijedu kako se čini da tu trgovinu pod nazivom xDedic vodi skupina koja govori ruski te nude pristup hakiranim računalima vlada, kompanija i sveučilišta u 173 različite zemlje, dok su legitimni vlasnici tih servera potpuno nesvjesni ove trgovine, prenosi Reuters.

Serveri se nude već za 6 dolara, a uz to se može dobiti i softver koji omogućuje DDoS napade ili pokretanje spam kampanja ili ugrožavanje sustava plaćanja. Za dolar više kupci mogu dobiti pristup serverima u nekoliko zemalja te raznim ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, gradskim vijećnicama... Costin Raiu iz Kaspersky Laba rekao je kako bi se na tom tržištu mogli iskoristiti i milijuni starih ukradenih email korisničkih podataka koji su ukradeni proteklih mjeseci.

- Ukradeni korisnički podaci su samo jedan aspekt cyber kriminala. U stvarnosti se u tom podzemlju odvija puno više toga, a sve te stvari su povezane - dodao je Raiu. 

XDedic povezuje prodavatelje hakiranih servera s kriminalcima koji planiraju napad, a vlasnici uzimaju 5 posto novca koji se uplaćuje na profile za trgovinu. Ono što privlači kriminalce početnike, ali i organizirane skupine su niske cijene, pretražive liste koje oglašavaju mogućnosti napada i usluge koje štite od detekcije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među istaknutim metama je zrakoplovna tvrtka iz SAD-a, banke u SAD-u, Filipinima, Kazahstanu, Jordanu, Gani, Cipru, Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji, ali i kemijske kompanije iz Singapura i Tajlanda te naftne tvrtke u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle