Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Da smo mi učitelji, više bismo išli u prirodu, a manje bubali

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na početku drugog polugodišta posjetila je zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac koja je u programu "Škola za život"

Zagreb: Ministrica Divjak posjetila OŠ Jabukovac povodom početka 2. polugodišta
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
0 komentara

Kakve nas promjene očekuju od iduće školske godine, hoćemo li više učiti vani u prirodi, imati manje domaće zadaće, a više projekata i eksperimenata, hoćemo li dobiti tablete i računala, hoće li nam školske torbe biti laganije...?
Samo su neka od pitanja kojima su znatiželjni učenici četvrtog razreda zagrebačke Osnovne škole Jabukovac jučer “izrešetali” ministricu obrazovanja Blaženku Divjak. Posjetila ih je na početku drugog polugodišta, a oni su je posjeli u svojoj učionici i porazgovarali s njom kao veliki.
- U novoj školi bi trebalo biti više nastave izvan učionica. Sigurna sam da ćete nositi lakše torbe jer smo donijeli posebni zakon. To sa sobom nosi i manje bubanja napamet, a više odlazaka u prirodu. Dobit ćete tablete i računala, opremamo škole jer nema smisla da se informatika uči tako da se upisuje u radnu bilježnicu.
U ovoj reformi svakako stavljamo naglasak na više eksperimenata, posebno u predmetima kao što su priroda, biologija, kemija i fizika - odgovarala je strpljivo sa smiješkom na licu ministrica Divjak pa priupitala njih kako bi oni provodili nastavu da su nastavnici.
- Više bismo čitali s učenicima, ne bi bilo bubanja napamet, šetali bismo s djecom vani, izlazili u parkove, prirodu, muzeje da učenici ono što nauče u knjigama mogu vidjeti u stvarnom životu, upoznati se s biljkama i životinjama, učilo bi se više kroz igru, ne bismo zadavali toliko domaće zadaće - spremno su odgovorili učenici.
Nakon eksperimentalnog programa “Škola za život”, koji se provodi u 74 škole diljem Hrvatske, ministrica Divjak podsjetila je kako od ove jeseni kreće reforma u svim školama, u prvim, petim i sedmim razredima osnovnih te u prvim razredima srednjih škola.
- Od učenika smo dobili puno korisnih savjeta, vidimo da od reformskih procesa očekuju da im nastava bude zanimljiva, istraživačka, više izvan učionica. Kroz iduća dva mjeseca imamo 1000 radionica diljem Hrvatske kroz koje će proći 36.000 učitelja. Edukacija nam je najvažniji zadatak i u razgovoru s učiteljima saznajemo da su zadovoljni njome. Neke zadatke smo već obavili, kao što su pripreme za opremanje škola, donijeli smo novi zakon o udžbenicima kojim će biti zanimljiviji i lakši. Sljedeće što nam slijedi u ovoj zadnjoj fazi je da donesemo nove kurikulume - istaknula je Divjak dodavši kako će ove godine osigurati još 50 milijuna kuna za opremanje škola prema njihovim potrebama.
 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message