Obavijesti

Tech

Komentari 24

Daleko smo dogurali: Kako su napredovali ekrani na mobitelu

Daleko smo dogurali: Kako su napredovali ekrani na mobitelu
1

Interaktivna grafika na stranici GoCompare prati razvoj i napredak ekrana naših mobitela od ranih Nokijinih modela pa sve do trenutno najpopularnijeg iPhonea

VIDEO

Stari Nokijini mobiteli imaju počasno mjesto u povijesti. Mnogi se još dobro sjećaju dugotrajnosti njihovih baterija i jednostavnog korištenja. Nokijini modeli obarali su rekorde i dosezali milijunske prodaje. Nokia 5110 iz 1998. godine prodana je u više od 160 milijuna primjeraka. Njen nasljednik te također jednako slavan Nokijin mobitel 3210 prodan je također u preko 160 milijuna primjeraka. 

U usporedbi s današnjim luksuznim smartphoneima ti stari modeli izgledaju mnogo skromnije. Posebno se to odnosi na veličinu i kvalitetu rezolucije ekrana. U manje od dva desetljeća doživjeli smo velike promjene i u dimenziji i u kvaliteti. 

Izračunato je da ekran Appleovog iPhonea 6S Plus modela ima 514 puta veću rezoluciju od Nokije 5110

Stranica za usporedbu cijena GoCompare izradila je interaktivnu grafiku koja prati tehnološki razvoj i napredak kvalitete ekrana mobitel od ranih modela poput Nokije 5110 te slavnog Motorolinog rasklopnog RAZR modela pa sve do Appleovih modernih mobitela s retina displayom. 

Ta je Nokia imala rudimentaran ekran rezolucije od samo 84x48 piksela, a ispisivao se samo broj ili ime osobe koja vas zove. Rezolucija je bila dovoljna za ispis 90 znakova u SMS poruci. No, mogli ste igrati slavnu igricu zmiju, a pritom ne biste morali strepiti kao danas da će vam prebrzo iscuriti baterija ako igrate igru.

Na ekranu se još vidio ispis preostale jačine baterije te vrlo bitan prikaz jačine signala. 

Motorola je 2004. podigla ljestvicu i poboljšala rezoluciju ekrana čak 9 puta u odnosu na stariji Nokijin model. Motorolin Razr V3 je bio veliki hit. Oduševljavao je svojim lijepim dizajnom te puno kvalitetnijim ekranom rezolucije 176x220 piksela. Rasklopni mobiteli postali su moda. 

No, 2006. tržište se počelo mijenjati. Na scenu je stigao Blackberry Pearl 8100. Bio je idealan za tipkanje poruka, a donio je i ekran bogate rezolucije 420x260 piksela, što je 15 puta bolje od Nokije 5110. 

Samo godinu poslije dogodila se povijest i Steve Jobs je predstavio prvi iPhone i počeo je procvat mobitela bez fizičkih tipkovnica. iPhone je imao samo jedan gumb, a imao je rezoluciju ekrana od 320x480 piksela, što je 38 puta veće od Nokije 5110.  

Mobiteli su nastavili biti sve veći i veći. Samsung je 2011. polučio izniman uspjeh s modelom Samsung Galaxy 2, koji je jedno vrijeme smatran i najboljim mobitelom na svijetu. Imao je rezoluciju od 480x800 piksela. Za usporedbu na taj ekran bi se u rezolucijskim terminima moglo 'ugurati' čak 95 ekrana Nokije 5110. Galaxy 2 je u to vrijeme bio najprodavaniji Android mobitel,te je bio prvi pravi izazivač iPhoneu. 

U međuvremenu su tradicionalni proizvođači počeli posustajati. Motorola je prodana Googleu, a prvi mobitel koji su zajedno proizveli bila je Motorola Moto X koji je imala golemi ekran rezolucije 720x1280 piksela, što je 228 puta bolje od stare Nokije. 

Najnoviji iPhone - 6S Plus, izdan ove godine, ima retina ekran rezolucije 1080x1920 piksela, što je čak 514 puta bolja rezolucija od Nokije 5110. Naravno, na tržištu imamo sada i prve mobitele s 4K ekranima, poput Sonyjeve Xperije Z5.

A utrka se nastavlja i dalje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno