Tech

Komentari 7

Darpa želi robote koji će moći raditi gdje je opasno za ljude

Darpa želi robote koji će moći raditi gdje je opasno za ljude

DARPA bi detalje natječaja trebala objaviti uskoro, a robot će navodno morati moći obaviti zadatke poput vožnje do nesreće, kretanja kroz težak teren i popravka

U slučaju kemijske katastrofe ili curenja nuklearnog reaktora, u bliskoj budućnosti roboti bi mogli ići na područja gdje je opasno za ljude. Pentagonova istraživačka agencija, DARPA, objavit će natječaj za razvoj specijaliziranih robota koji mogu raditi u opasnim područjima koristeći uobičajene alate i vozila. 

Iako se očekuju humanoidni roboti, moguće je da će neki u razvoju napraviti i neobične verzije robota. Aarodn Esinger iz tvrtke Meka Robotics, za NY Times je rekao kako bi razne životinje, poput pauka, klokana, koza, mogle poslužiti kao inspiracija u dizajnu. 

Natječaj će vjerojatno propisati da robot mora voziti do mjesta simulirane nesreće, a potom kroz ruševine doći do ulaza i očistiti si put, a potom bi navodno trebao i popeti se po ljestvama, razbiti zid te zatvoriti ventil i spriječiti curenje iz cijevi. Navodno bi trebao pokazati i vještinu mijenjanja pumpe hlađenja. 

Gill Pratt iz DARPA-e rekao je da se ideja razvila nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi gdje je trebalo obaviti neke poslove u prva 24 sata, no zbog opasnosti ljudi nisu mogli tamo.