Obavijesti

Tech

Komentari 11

Digitalizacija ide dalje: HT u svoj IT ulaže čak 710 mil. kuna

Digitalizacija ide dalje: HT u svoj IT ulaže čak 710 mil. kuna
4

HT do 2020. planira ugraditi najnaprednije IT sustave što će gomilu procesa automatizirati, a korisnici će to osjetiti tako što će moći brže i jednostavnije obaviti usluge

VIDEO

Hrvatski Telekom u sljedeće tri godine uložit će skoro 100 milijuna eura u ogromnu IT transformaciju kompanije, a cilj ovog najvećeg IT projekta u državi je podizanje kvalitete usluga i iskustva za korisnike, rekli su u kompaniji. 

To planiraju postići tako što će optimizirati vlastite interne procese i ugraditi najnaprednije IT sustave, čime će na kraju stupanj digitalizacije u kompaniji biti dva puta veći. Cijeli projekt već su pokrenuli i svi će se sustavi u sljedeće tri godine ugrađivati kako budu spremni. Izravno će dobavljačima tako platiti oko 200 milijuna kuna, dok će ukupna vrijednost projekta s internim ulaganjima biti između 90 i 100 milijuna eura.

- U strategiji HT 2020 zacrtali smo da 2020. budemo lider na regionalnom tržištu telekomunikacija i digitalnih usluga kojeg karakterizira najbolja mreža i najbolje korisničko iskustvo - rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a. Dodaje kako je ova poslovna IT transformacija jedan od ključnih pokretača za ostvarenje tog cilja.

No, ovu IT transformaciju osjetit će i krajnji korisnici. HT uvodi i nove IT sustave usmjerene prema korisnicima. Na taj način žele automatizirati što je više moguće poslova i smanjiti broj koraka koje neki korisnik mora napraviti da bi obavio nešto s HT-om. Tako bi na kraju cijele priče korisnici mogli usluge obaviti bilo gdje i to odmah. S druge strane HT-u će ova nova etapa digitalne transformacije omogućiti i da puno brže izbacuje neke nove usluge na tržište. 

Ova automatizacija podiže i pitanje mogućeg viška radne snage na nekim poslovima, a iz HT-a su naglasili da im cilj nisu otkazi već da je glavni cilj unaprijediti korisničko iskustvo. Ipak, to bi moglo smanjiti broj nekih radnih mjesta. 

U projektu je angažirano 350 stručnjaka iz HT-a, ali u njega su uključene i kompanije poput IBM-a, Netcrackera, Comarcha i Atosa te HT-ovi podizvođači. 

HT-ov član Uprave Boris Drilo istaknuo je i kako će ovo napraviti puno za IT industriju u Hrvatskoj. Iz kompanije su dodali i kako će ovaj cijeli proces otvoriti nove poslove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno