Tech

Komentari 0

Do 2050. g. na Zemlji bi moglo živjeti devet milijardi ljudi

Do 2050. g. na Zemlji bi moglo živjeti devet milijardi ljudi

Jedini način da se spriječi crna budućnost Zemlje je smanjiti rast populacije jer bi to do 2050. godine dovelo do deformacija kod globalnih zaliha hrane, tvrde stručnjaci

Nastavi li svjetska populacija dalje rasti i boriti se za resurse koji donose prihode, Zemlja bi do 2050. godine mogla postati neprepoznatljiva, upozorila je organizacija World Wildlife na američkoj znanstvenoj konferenciji. Ujedinjeni narodi predviđaju da će svjetska populacija u ovoj godini dosegnuti brojku od sedam milijardi, a da bi 2050. godine mogla narasti do devet milijardi, piše AFP. Najveći porast stanovništva očekuje se u Africi i Južnoj Aziji.

To će dovesti do toga da u sljedećih 40 godina treba utrostručiti prihode kako bi se proizvelo dovoljno hrane za toliku populaciju. U zemljama u razvoju potražnja za mesom, jajima i mliječnim proizvodima će se čak upetorostručiti, što automatski znači potrebu za više žitarica za proizvodnju. Taj krug dovest će do deformacija kod globalnih zaliha hrane.

- Želimo smanjiti rast populacije, a program planiranja obitelji je jedini održivi način da se to učini - rekao je John Casterlin, voditelj Inicijative za istraživanje stanovništva na Sveučilištu Ohio.