Obavijesti

Tech

Komentari 17

Draga, smanjio sam konzolu: Koliko je zabavan PS Classic?

Draga, smanjio sam konzolu: Koliko je zabavan PS Classic?
10

Sonyjeva klasična konzola vraća vas u sredinu '90-ih godina prošlog stoljeća i rane 3D igre. Bilo je tu mnogo sjajnih igara, kojih se možete prisjetiti s ovom malenom konzolom

VIDEO

PlayStation je kao i Nintendo odlučio uskočiti na vlak nostalgije i taman uoči blagdana u prodaju pustiti PlayStation Classic, konzolu koja je umanjena replika iste koja je žarila i palila među gamerima prije više od dvadeset godina.

Tijekom proteklih par dana imao sam priliku poigrati se s konzolom koja oduševljava izgledom. Na prvu izgleda kao malena igračka koja vam stane na dlan, pa na aktualnoj PS4 konzoli izgledala gotovo smiješno. Nema tu onog osjećaja da držite nešto konkretno, prije dražesno, ali vizualno gotovo identično prvoj konzoli u mini izdanju. Ovdje nema mogućnosti da ubacite CD s igrama, a sve one dolaze sa konzolom i to njih 20.

Kontroleri koji dolaze uz Classic također su vjerna replika originalnih, ali na njima je sada standardni USB konektor maskiran da vas podsjeti na konektore kakvi su nekad bili. Kontroleri su iz ere prije ‘gljiva’, što znači da ćete se u igrama morati opet prisjetiti kako je to bilo kad smo se morali kretati pomoću tipki za gore dolje lijevo ili desno. Jedna od mana je i duljina kabela od metar i pol, što znači da će igranje Classica često izgledati tako da vi sjedite prilično blizu vašem velikom ekranu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

E sad, Sony vam nudi uz konzolu i HDMI kabel kako bi je spojili na neki ekran, jer ipak smo na kraju 2018. godine. Tu je i micro-USB kabel za napajanje, no Sony nije odlučio nuditi i adapter, ali uz sve telefone i razne gadgete koje imamo po kući, vjerojatno vam neće biti problem naći jedan adapter za uključiti konzolu. Što se tipki tiče, na konzoli su Reset, Power i Open tipke. Power naravno uključuje ili gasi konzolu, Reset tipka vas vraća na početni ekran i stvara točku u kojoj se možete vratiti u igru, dok Open tipka ne otvara ništa, ali vam omogućuje da se prebacite kroz virtualne diskove u igrama koje su dolazile na više diskova (tipa Final Fantasy).

Kad je uključite pred vama će se otvoriti izbornik koji će vam prvo ponuditi izbor jezika i ispuniti cijelu površinu ekrana, ali već tu ćete vidjeti pikseliziranu sliku niske rezolucije s rotirajućim izbornikom na kojem možete pokrenuti jednu od 20 igara koje je Sony odlučio predinstalirati u konzolu. I to dolazimo do jednog od razloga koji su navukli ljutnju brojnih igrača. Naravno, Sony je isporučio nekoliko klasika i sjajnih igara kao što su Rayman, Metal Gear Solid ili zabavni Tekken 3, međutim cijela lista ne predstavlja “best of” ere PlayStationa 1, pa nema ni Crash Bandicoota ili Tomb Raidera, Silent Hilla i niza drugih naslova. Mogućih razloga za ovakvu listu je mnogo, a jedan koji ima prilično smisla su i istekla prava na glazbu koja se koristila u tim igrama.

Kad uđete u igre, koje su nastale između 1995. i 2000. godine, vratit ćete se u rano vrijeme 3D igara, velikih poligona i grafike koju vrijeme nije mazilo. Ima tu određenog šarma i edukativnog trenutka jer oni mlađi mogu lako vidjeti koliko smo napredovali, međutim kako svi imamo Full HD ili 4K televizore velikih dijagonala, sa nekih dva metra udaljenosti ove igre se neće proslaviti detaljima, pa je u nekim igrama i prilično teško pročitati sve što piše na izbornicima.

Stoga, imate li neki manji televizor, svaka preporuka je da probate zaigrati PS Classic na njemu. Što se samih igara tiče, starijim igračima ovo bi mogla biti odlična prilika da se prisjete i igara koje su bile manje poznate u ono vrijeme. No tijekom nekoliko dana  puno više zabave bilo je igrati igre koje su namijenjene za dva igrača, poput Tekkena 3 jer u društvu je lakše bilo uživjeti se u nostalgiju PlayStationa Classic.

Cjelokupni popis igara na PlayStation Classic konzoli: 
•         Battle Arena Toshinden™
•         Cool Boarders 2
•         Destruction Derby
•         Final Fantasy VII
•         Grand Theft Auto
•         Intelligent Qube
•         Jumping Flash
•         Metal Gear Solid
•         Mr Driller
•         Oddworld: Abe's Oddysee®
•         Rayman
•         Resident Evil™ Director's Cut
•         Revelations: Persona
•         Ridge Racer Type 4
•         Super Puzzle Fighter II Turbo®
•         Syphon Filter
•         Tekken 3
•         Tom Clancy’s Rainbow 6
•         Twisted Metal
•         Wild Arms

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle