Tech

Komentari 52

Drugačiji od drugih: Citroënov DS5 prava je ekstravagancija

Drugačiji od drugih: Citroënov DS5 prava je ekstravagancija

Citroën je za svoju DS marku odabrao originalni pristup, a takav je i najveći model DS5, koji se vozi sasvim konvencionalno, a najveći naglasak stavljen je na luksuz

Automobil koji u principu konkurira premium modelima srednje klase, no s njima nema ništa zajedničko niti kada je u pitanju izgled, niti kada je u pitanju koncepcija. To je najkraći opis DS5, koji je s novim BlueHDi dizelskim motorom dobio velik prodajni adut. Agregat sa 180 KS je iznimno miran, uglađen i potentan te s savršeno pristaje profinjenom DS5. Testna potrošnja od 6,6 l/100 km u gradu je vrhunski rezultat.

DS5 izgleda ekstravagantno, no vozi se sasvim konvencionalno, pri čemu je najveći naglasak stavljen na udobnost i luksuz za putnike. 

Duža putovanja su mu specijalnost, a u gradu komfor povećava vrlo dobar automatski mjenjač. Bez sumnje, DS5 stoji mnogo, no u odnosu na usporedivog konkurenta to je još uvijek zaista povoljni automobil. 

Slavko Midžor/PIXSELL

Mali, a zapravo dosta veliki

DS5 je u odnosu na konkurenciju relativno kratak automobil, no prostranost u unutrašnjosti je više nego zadovoljavajuća a tu je i prtljažnik od solidnih 468 litara. Sjedala su iznimno udobna te izgledaju kao da su izvađena iz superluksuznog auta od milijun kuna, a imaju električno namještanje i masažu.

Slavko Midžor/PIXSELL

Deseci prekidača i bogata oprema

Prekidači su čak i na stropu, kao kod zrakoplova. U opremi auta su primjerice naplatci od 18 inča, audio sustav Denon, HUD zaslon... DS5 je opremljen poput trostruko skupljeg automobila najviše klase. 

Citroën DS 5 Sport Chic BlueHDi 180

TVORNIČKI PODACI:
masa: 1540 kg
dimenzije: 453x187x151cm
obujam:  1997 ccm
snaga:  133 kW/180 KS  
ubrzanje (0-100km/h):  9,2 s
najveća brzina: 220 km/h
potrošnja:  4,5 l /100 km

CIJENA: 346.947 kn (testni model)    317.097 kn (bez doplata)
KONKURENCIJA: Volvo S60, Audi A4, Mercedes C-klasa

Slavko Midžor/PIXSELL