Obavijesti

Tech

Komentari 33

Dvoglavi štakor: 'Uspjelo nam je, slično ćemo raditi i ljudima'

Dvoglavi štakor: 'Uspjelo nam je, slično ćemo raditi i ljudima'
1

Prije prelaska na realiziranje svog kontroverznog plana da krajem ove godine izvedu prvu transplantaciju ljudske glave, znanstvenici su to učinili sa štakorima...

VIDEO

U bizarnom eksperimentu znanstvenici su 'ugradili' glavu manjeg štakora na leđa većeg stvorivši tako dvoglavo stvorenje koje je živjelo 36 sati. Tim koji predvodi talijanski neurokirurg Sergio Canavero priprema ovakav eksperiment i na ljudima u naumu da izvrše transplantaciju glave bez oštećenja moždanih funkcija donora. 

U studiji znanstvenika s Medicinskog sveučilišta u kineskom Harbinu, koju je objavio CNS Neuroscience & Therapeutics, navedeno je kako se u eksperimentu nastoji izbjeći šteta na mozgu donora, te da duži život 'vrste' nije prioritet. Prethodno su slične eksperimente vršili i na psima te majmunima.

U istraživanju su sudjelovala tri štakora. Prvi, najmanji, bio je u ulozi donora te se njegova glava transplantirala na leđa jednog od većih štakora. Treći je pak u istraživanju bio izvor krvi. Kako bi izbjegli izlijevanje krvi tijekom transplantacije u mozak donora spojili su njegove krvne žile sa žilama trećeg štakora, a kada su glavu transplantirali aortu donora spojili su sa krvožilnim sustavom štakora recipijenta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako piše u studiji, operacija je prošla bez oštećenja, a glava donora je poslije transplantacije još uvijek mogla reagirati. Dvoglavo stvorenje preživjelo je 36 sati, a iz tima su poručili kako je ovo istraživanje pokazalo da će duže preživljavanje biti moguće.

Sergio Canavero u javnosti je postao poznat zbog kontroverzne transplantacije glave koju je najprije bio najavio za prosinac 2016. Nakon burne reakcije znanstvenika diljem svijeta, Canavero se povukao, no samo nakratko, jer je sada ponovo najavio istu transplantaciju za kraj ove godine.

Talijan je za istraživanje našao i prvog volontera, nepokretnog Rusa koji je rekao kako istraživanje nije stvar povjerenja, nego stvar znanosti. Temeljna svrha eksperimenta je, kaže Canavero, pomoći ljudima koji su paralizirani od vrata nadolje kako bi stekli mogućnost kretanja. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle