Obavijesti

Tech

Komentari 7

Europa se mora pripremiti: Čekaju nas sve češće poplave

Europa se mora pripremiti: Čekaju nas sve češće poplave
5

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu

VIDEO

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5°C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate.

Autori studije objavljene u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5°C do +3°C u odnosu na predindustrijsko doba. 

Nabujala Seine prijeti Parizu, Louvre zatvorio podrumski dio
Nabujala Seine prijeti Parizu, Louvre zatvorio podrumski dio

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A view shows a peniche boat that is moored along the flooded banks of the River Seine after days of almost non-stop rain caused flooding in the country in Paris

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3°C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijarda eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine, obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5°C.

Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika.  Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3°C.

Čak i porast od 1°C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santa, rast razine oceana i veće količine oborina. 

Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega. 

A view shows peniche houseboats moored and the Eiffel Tower along the flooded banks of the River Seine after days of almost non-stop rain caused flooding in the country in Paris

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one  su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i obimni, ocjenjuju.

"Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5°C", kažu autori studije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....