Obavijesti

Tech

Komentari 30

Europljani zablistali na showu u Americi: Žestoki start 2016.

Europljani zablistali na showu u Americi: Žestoki start 2016.
7

Najveće zvijezde Detroita su bez sumnje nova Mercedesova E-klasa i Volvo S90, impresivni automobili i budući ljuti rivali ujedno su među top zvijezdama godine

VIDEO

Turbopunjači, manja masa i motori, popularni downsizing nakon Europe zahvatio je i američke proizvođače.

Mnogi od njih hvale se da su njihovi novi modeli lakši i štedljiviji, no predstavu su im ponovo, kao mnogo puta do sada, pokvarili Europljani. Najveće zvijezde Detroita ove godine su bez sumnje nova Mercedesova E-klasa i Volvo S90, impresivni automobili i budući ljuti rivali ujedno su među apsolutno najvećim automobilskim zvijezdama ove godine.

Najnaprednije sigurnosne tehnologije i novi pristup multimediji, veliki zasloni, digitalni instrumenti i tehnologije poluautonomne vožnje kod ovih su automobila ispred snage motora ili brzine, a tako je i s mnogim drugim izlošcima u Detroitu. Automobili jednostavno sve više koncepcijski nalikuju pametnim telefonima i sličnim gadgetima, kod kojih je važnije koji ima veći zaslon i više funkcija. 

Tradicionalne američke vrijednosti brane tek rijetki pick-up automobili golemih dimenzija, mase i potrošnje, nasuprot kojima stoji sve moćnija ergela štedljivih plug in hibrida te raznoraznih modela s pogonom na struju, vodik, zrak ili neko drugo “gorivo” budućnosti.

NAIAS

Auto s potpuno novim pristupom

Za pogon su zaduženi isključivo 2-litreni turbomotori, dizelaši i benzinci od 190 od 320 KS, a vrh ponude je hibrid s 410 KS. Prepoznaje velike životinje na rubu ceste i sprječava potencijalno opasne nalete na njih.

NAIAS

Novo izdanje za luksuznu ikonu

Izgled je preslikan s C-klase i S-klase tako da je tri limuzine sada teško razlikovati na prvi pogled. U unutrašnjosti instrumente zamjenjuju HD zasloni, a do 200 km/h vozi gotovo samostalno i prati ostali promet.

NAIAS

Kia šokirala lošim izgledom koncepta

Nakon dugo vremena neka ružna Kia. Koncept velikog SUV-a dizajniran je kako bi se posebno ugodilo Amerikancima, no ni to nije uspjelo. Hibridni pogon ima 3,5 V6 motor s 270 KS i elektromotor sa 130 KS. Neki dijelovi su iz 3D printera

NAIAS

Audi H-Tron s pogonom na vodik

S ovim modelom Audi zapravo najavljuje budući Q6. Za pogon je zadužena struja iz gorivih ćelija i iz baterije, a motori imaju 150 i 136 KS. Auto je koncept, a do serijske proizvodnje sigurno neće doći.

NAIAS

I Nissan teškaša za utrku ima

Dok Amerikanci ponosno predstavljaju nove pick-up modele s downsizeanim V6 turbo umjesto V8 motorima, Nissan je u Detroit dovezao pravog monstruma. Titan Warrior je duži od 6 te viši i širi od dva metra, a može tegliti prikolicu od gotovo deset tona. Za pogon služi V8 turbodizelski motor od pet litara. Za sada je samo koncept.

NAIAS

Buick kao najava za novu Opel Calibru?

Da i Amerikanci mogu napraviti prekrasan automobil dokazao je Buick s agresivnom Avistom. Šuška se kako ovaj koncept zapravo predstavlja najavu za novi GM-ov model koji bi kod Opela bio na tragu legendarne Calibre. Koncept ima V6 motor s 406 KS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu