Europska komisija je otvorila istragu protiv Amazona | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 1

Europska komisija je otvorila istragu protiv Amazona

Europska komisija je otvorila istragu protiv Amazona
1

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: s jedne strane prodaje proizvode na svojoj internetskoj stranici , a s druge osigurava mjesto na kojem neovisni trgovci mogu izravno prodavati robu potrošačima

VIDEO

Europska komisija je u srijedu otvorila istragu o Amazonu, najvećoj internetskoj maloprodajnoj trgovini na svijetu, zbog sumnji da koristi osjetljive podatke neovisnih trgovaca koji prodaju svoju robu na toj platformi.

"Europski potrošači sve više kupuju preko interneta. E-trgovina je povećala konkurenciju u maloprodaji i omogućila veći izbor po boljim cijenama. Moramo osigurati da velike internetske platforme ne ukinu te koristi kroz protutržišno ponašanje. Stoga sam odlučila pozorno ispitati poslovnu praksu Amazona i njegovu dvostruku ulogu, kao trgovca na malo i kao tržnice kako bi se utvrdilo je li to u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Martrethe Vestager.

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: s jedne strane prodaje proizvode na svojoj internetskoj stranici , a s druge osigurava mjesto na kojem neovisni trgovci mogu izravno prodavati robu potrošačima. 

Kada je u ulozi vlasnika tržnice na kojoj neovisni prodavatelji prodaju robu, Amazon kontinuirano prikuplja podatke o aktivnostima na platformi. Prema preliminarnoj istrazi Komisije, čini se da Amazon koristi te osjetljive informacije.
Amazon bi primjerice mogao korištenjem tih podataka dobiti sliku što tržište traže i zašto se neki proizvodi dobro prodaju, a drugi ne.
Komisija će stoga proučiti i ugovore između Amazona i neovisnih prodavatelja, koji omogućavaju Amazonovu maloprodajnom poslovanju da analizira i koristi podatke neovisnih trgovaca. Komisija će se posebno zanimati utječe li i kako korištenje tih podataka na tržišno natjecanje.

Ako analiza pokaže da je došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja, Komisija će reagirati. Samo otvaranje istrage ne prejudicira krivnju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

PlayDoge prikupio 5,8 milijuna dolara u ICO-u - Hoće li eksplodirati?
PLAY

PlayDoge prikupio 5,8 milijuna dolara u ICO-u - Hoće li eksplodirati?

PlayDoge (PLAY) prikupio 5,8 milijuna dolara u svojem ICO-u, izazivajući hajp među investitorima P2E prostora. U svijetu brzorastućih kriptovaluta, PlayDoge se ističe kao revolucionarni meme token koji spaja nostalgičnu zabavu s modernom tehnologijom blockchaina

AI kriptovalute u poređenju s meme tokenima – koje su pametnija investicija u 2024.?
Uspon AI kriptovaluta i meme coina

AI kriptovalute u poređenju s meme tokenima – koje su pametnija investicija u 2024.?

Ove godine, svjedočili smo stalnom nadmetanju između AI kriptovaluta i meme coina, pri čemu su se obje vrste naizmjenično isticale kao vodeći pokretači rasta na tržištu kriptovaluta
Sealana zaključila pretprodaju s 6 milijuna dolara – Airdrop dolazi 2. srpnja
SEAL

Sealana zaključila pretprodaju s 6 milijuna dolara – Airdrop dolazi 2. srpnja

Pretprodaja Sealana (SEAL) tokena službeno je završena 25. Lipnja, prikupivši više od 6 milijuna dolara. Sljedeći korak za ulagače je emitiranje, koje će se održati 2. Srpnja u 13:00 h po UTC-u, prema informacijama koje su otkrili programeri