Obavijesti

Tech

Komentari 1

Europska komisija je otvorila istragu protiv Amazona

Europska komisija je otvorila istragu protiv Amazona
1

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: s jedne strane prodaje proizvode na svojoj internetskoj stranici , a s druge osigurava mjesto na kojem neovisni trgovci mogu izravno prodavati robu potrošačima

VIDEO

Europska komisija je u srijedu otvorila istragu o Amazonu, najvećoj internetskoj maloprodajnoj trgovini na svijetu, zbog sumnji da koristi osjetljive podatke neovisnih trgovaca koji prodaju svoju robu na toj platformi.

"Europski potrošači sve više kupuju preko interneta. E-trgovina je povećala konkurenciju u maloprodaji i omogućila veći izbor po boljim cijenama. Moramo osigurati da velike internetske platforme ne ukinu te koristi kroz protutržišno ponašanje. Stoga sam odlučila pozorno ispitati poslovnu praksu Amazona i njegovu dvostruku ulogu, kao trgovca na malo i kao tržnice kako bi se utvrdilo je li to u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Martrethe Vestager.

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: s jedne strane prodaje proizvode na svojoj internetskoj stranici , a s druge osigurava mjesto na kojem neovisni trgovci mogu izravno prodavati robu potrošačima. 

Kada je u ulozi vlasnika tržnice na kojoj neovisni prodavatelji prodaju robu, Amazon kontinuirano prikuplja podatke o aktivnostima na platformi. Prema preliminarnoj istrazi Komisije, čini se da Amazon koristi te osjetljive informacije.
Amazon bi primjerice mogao korištenjem tih podataka dobiti sliku što tržište traže i zašto se neki proizvodi dobro prodaju, a drugi ne.
Komisija će stoga proučiti i ugovore između Amazona i neovisnih prodavatelja, koji omogućavaju Amazonovu maloprodajnom poslovanju da analizira i koristi podatke neovisnih trgovaca. Komisija će se posebno zanimati utječe li i kako korištenje tih podataka na tržišno natjecanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako analiza pokaže da je došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja, Komisija će reagirati. Samo otvaranje istrage ne prejudicira krivnju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle