Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Facebook kreće u borbu protiv lažnih informacija o cijepljenju

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na 'točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika'

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell/24sata
7 komentara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da pozdravlja odluku Facebooka da počne korisnike koji traže informacije o cijepljenju na Instagramu, Facebooku i drugum forumima usmjeravati prema znanstveno provjerenim činjenicama a ne dezinformacijama.

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na 'točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika' na stranici WHO-a, objavila je ta agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

ODUŠEVIO ČITATELJE Pričom o imunitetu na 'Fejsu' je objasnio kako djeluju cjepiva

- Velike digitalne tvrtke imaju odgovornost prema svojim korisnicima - osigurati da mogu pristupiti činjenicama o cjepivima i zdravlju, rekao je WHO u priopćenju.

- Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje čime se mogu preokrenuti desetljeća napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti, dodaje.

Smrtonosne zarazne bolesti poput ospica, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu se spriječiti cijepljenjem, kaže WHO.

Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje

Facebook je u izjavi potvrdio da 'počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o cjepivima na Facebooku i Instagramu'.

Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o cijepljenju.

WHO kaže da je cijepljenje jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u povijesti javnog zdravstva i procjenjuje da cjepiva spašavaju najmanje 2 milijuna života svake godine u svijetu.

Ali dezinformacije o cjepivu posljednjih su se godina proširile po društvenim mrežama u mnogim zemljama - uključivo i tijekom velike kampanje spriječavanja dječje paralize u Pakistanu i imunizacije protiv žute groznice u Južnoj Americi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message