Tech

Komentari 28

Facebook kupuje: Bespilotnim letjelicama žele povezati Afriku

Facebook kupuje: Bespilotnim letjelicama žele povezati Afriku

Letjelice na solarni pogon letjele bi na visini od 20 kilometara i do 5 godina. Njima bi Facebook mogao pokriti velika područja Afrike koja su bez pristupa internetu

Facebook je u pregovorima oko kupovine tvrtke Titan Aerospace, koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica na solarni pogon, koje u zraku mogu ostati i do 5 godina, objavio je TechCrunch.

Ovime bi dodatno osnažili ciljeve inicijative internet.org, koju predvodi Facebook, a želi donijeti internet i za 5 milijardi ljudi koji ga još nemaju te ostvariti povoljnije cijene surfanja.

Tvrtku će navodno platiti oko 60 milijuna dolara. 

Letjelice bi navodno koristili da internetskim pristupom pokriju područja u kojima ga nema, počevši s Afrikom. Za to bi izgradili 11.000 letjelica, točnije modela Solara 60.  Kao što se vidi u videu ispod teksta, letjelice se mogu ponašati kao orbitalni sateliti, ali u atmosferi te su jeftiniji i svestraniji. Iako se mogu koristiti za nadzor vremena, područja pogođenih katastrofama, fotografiranje Zemlje, Facebook bi vjerojatno bio zainteresiran uglavnom za njezine komunikacijske sposobnosti. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.