Tech

Komentari 57

Gameri, uključite svoja moćna računala u borbu protiv korone

Gameri, uključite svoja moćna računala u borbu protiv korone

Folding@home je projekt koji je osmišljen još 2000. godine za računanje kompleksnih simulacija proteina, tako da se obrada golemih podataka podijeli na male dijelove koje mogu obraditi obična kućna računala

Znanstvenicima koji diljem svijeta rade na razvoju cjepiva protiv korona virusa sada se i vi možete priključiti tako što ćete im posuditi snagu grafičkih kartica svojih gaming računala. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Folding@home je distribuirani računalni projekt koji je osmišljen još 2000. godine za računanje kompleksnih simulacija proteina. Ideja je da se obrada ogromnih podataka podijeli na male dijelove koji se preko interneta šalju na računala ili konzole kako bi ih mogli obraditi dok se ne koriste za igre ili rad. Na taj način svatko od nas je mogao dati svoj doprinos istraživanjima raka, Parkinsonove bolesti, a sada i borbi protiv korone.

Nvidia je pozvala brojne igrače koji koriste njihove moćne kartice da ih upregnu i uključe se u istraživanje.

Sve što trebate napraviti je skinuti Folding@home klijent na svoje računalo te instalirati aplikaciju. Možete ostati anoniman korisnik ili se čak i priključiti nekom timu. Sve što trebate napraviti je pokrenuti aplikaciju i na polju gdje birate koje istraživanje želite podržati, ostaviti opciju 'any disease' (bilo koja bolest) jer će softver staviti prioritet na sve projekte koji su povezani uz korona virus (COVID-19). 

Imate i opcije gdje možete odrediti koliko snage ćete dati istraživanju, ali i isključiti aplikaciju kad želite punu snagu svoje kartice da bi mogli uživati u igrama.