Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
153 komentara

Gdje ćeš, majstore? Volvo će u aute staviti senzore za pijance

Nova tehnologija koristit će se kako bi auto mogao intervenirati u slučaju da jasno pijan vozač ne pazi na cestu i ignorira upozorenja te riskira prometnu nesreću. Počet će je ugrađivati sljedeće godine

Foto: Volvo
153 komentara

Volvo je na misiji kojoj je cilj da nitko u njihovim automobilima ne izgubi život. Kao sljedeći korak u tome odlučili su ugraditi senzore i kamere u vozila kako bi pratili jesu li vozači pijani i smeteni.

Iz Volva kažu da će se nova tehnologija koristiti kako bi auto mogao intervenirati u slučaju da jasno pijan vozač ne pazi na cestu i ignorira upozorenja te riskira prometnu nesreću u kojoj bi netko mogao poginuti. 

Pogledajte video

Način na koji će automobil intervenirati je usporavanje i parkiranje na sigurno mjesto, a novi sustav naći će se u automobilima sljedeće godine. Novi je ovo potez kojim žele podići sigurnost nakon što su prije nekoliko dana najavili da će ograničiti brzinu svojih vozila na 180 km/h. 

- Kad govorimo o sigurnosti, naš cilj je potpuno izbjeći nesreću, umjesto ograničiti posljedice kad je sudar neizbježan - rekao je Henrik Green iz Volva i dodao da će zato kamere gledati ponašanje koje bi moglo prouzročiti smrt ili teške ozljede.

Volvo pojašnjava da će sustav pratiti niz potencijalno opasnih radnji. Među njima su vozači koji određeno vrijeme uopće ne diraju volan ili su im zatvorene oči, a gledat će i vrijeme reakcije te  prelaske u druge prometne trake. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message