Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Gdje je bio '23.? Na cesti! Kod Otočca spasili pravog ljepotana

Morali smo rušiti jedan dio staje kako bismo ga izvukli, kaže nam Antun Presečki, predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza, koji je sudjelovao u akciji spašavanja automobila koji je 78 godina bio u staji u Otočcu

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
19 komentara

Točno u podne u srijedu počela je i više od pola sata trajala akcija izvlačenja automobila Oakland True Blue Six, koji je 78 godina bio parkiran u staji u Otočcu.

U srce Like došlo je deset ljudi iz Krapine, a doveo ih je Antun Presečki, koji je auto odveo u Muzej oldtajmera “Presečki”. U Krapini će ga očistiti i izložiti s ostalim eksponatima neprocjenjive vrijednosti.

POGLEDAJTE VIDEO

Automobil je proizveden u SAD-u 1923., a prvi i posljednji vlasnik u Hrvatskoj, ljekarnik iz Otočca Franjo Častek, kupio ga je u Zagrebu 1925. Europu su ga dovezli brodom.

Krovna cerada do danas mu je ostala u besprijekornom stanju jer je cijelo vrijeme njegova stajanja u zatvorenom bila spuštena.

- Izvlačenje je bilo zahtjevno budući da je ta staja bila zatrpana i vrata su bila nepristupačna, te smo prvo krenuli u rušenje jednog njenog dijela, a kasnije smo ga nas deset na ruke nekako uspjeli izgurati - kaže nam Antun Presečki, predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Franjo Častek vozio ga je od 1929. do 1941., kad je stradao u Drugom svjetskom ratu, a dotad je auto prešao oko 100.000 kilometara, odnosno 75.000 milja, kako stoji zabilježeno.

Posljednji put registriran je 1940. i ta mu je godina, uz slovo H, koje označava Hrvatsku, na njegovoj registracijskoj pločici. Nakon Častekove smrti njegova ga je supruga spasila od krađe tako da je izvadila i sakrila bateriju automobila.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Nikad nije rastavljan, na njemu su skoro svi dijelovi, nedostaju samo dio stražnje klupe, plastika na stražnjemu svjetlu i termometar na čepu hladnjaka. Osim toga, motor se pokreće kurblom. U trenutku proizvodnje koštao je oko 1300 dolara. U Americi je ovaj auto spadao u srednju klasu, ali budući da je Europa tad bila mnogo siromašnija, bio je prestiž imati ga.

U Otočcu su tad bila samo dva automobila, jedan od njih Fordov Model T, a u cijeloj Lici njih ukupno pet. Oakland True Blue Six iz 1924. bio je udobna limuzina, a reklamiran je kao sportski automobil koji omogućava velike brzine i elegantan bijeg.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Karakterizirali su ga snažan šesterocilindrični motor, diskovi na svim kotačima i unutrašnjost obložena španjolskom kožom.

Ukupno je proizvedeno 33.500 primjeraka.

- O ovom automobilu postoje mnoge legende i za njega se u oldtimerskim krugovima zna dugo. Ova marka bila je rađena u sklopu korporacije General Motors. Cjenovno je bio pozicioniran iznad Chevroleta, a ispod Oldsmobilea - kaže Dino Milić Jakovlić, povjesničar automobilizma.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message