Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
132 komentara

Gdje treba pobjeći ako na vaš grad padne nuklearna bomba?

Pronalazak najboljeg skloništa kritičan je u slučaju nuklearne eksplozije, ali znanstvenici su analizirali i kada i kako pobjeći prema sigurnijem mjestu za preživljavanje

Foto: Pixabay
132 komentara

Rusija i SAD zemlje su s najvećim brojem nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja stalno prijeti razvojem novih raketa, a vječna prijetnja su i razne terorističke organizacije koje bi se mogle pokušati domoći nuklearnih ili prljavih bombi. Iako nije toliko velika, prijetnja postoji, a nameće se i pitanje 'Što napraviti u slučaju da preživim nuklearnu eksploziju?'

Upravo je to u svojoj studiji analizirao i istraživač Michael Dillon iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore u SAD-u, ali plan akcije razvile su i razne agencije. 

Napad

U zamišljenom scenariju nalazite se u gradu koji je bio pogođen nuklearnom detonacijom snage 0,1 do 10 kilotona. 
To je puno slabije od bombe bačene na Hirošimu (16 kilotona), no u opsegu bombi poput B61-12 koje mogu imati varijabilnu snagu, a slične 'taktičke' bombe, kojima se može ograničiti snaga, razvijaju Rusija i Pakistan. 
Studije su pokazale da se do 100.000 ljudi može spasiti ako se zadrži razum i smanji izlaganje zračenju. Jedan od glavnih ciljeva je izbjegavanje nuklearnih padalina.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Kako izbjeći nuklearne padaline

Radi se o golemoj količini materijala iz bombe, zemlje i ostalih čestica koji su postali radioaktivni u eksploziji te ih nose prevladavajući vjetrovi. 
Najvažnije je naći dobro sklonište s gustim i debelim slojem materijala između vas i vanjskog svijeta, u kojem ćete moći pričekati pomoć. Zgrade mogu biti dobre, no ne dovoljna zaštita. Najbolji su stanovi u sredini zgrade. 
Najpametnije bi bilo potražiti podrum zgrade ili kuće sa debelim zidom od betona ili cigle i to bez prozora. Ili sklonište, ako je u funkciji. 

Pokrenuti se ili ostati u skloništu - kakvo god da je? 

Dillon je u svojoj studiji analizirao najbolji model, koji ovisi o udaljenosti od eksplozije i dolaska radioaktivnih padalina. Ako ste odmah pored ili u dobrom skloništu u trenutku eksplozije, ostanite ovdje do dolaska pomoći. Nalazi li se sigurno sklonište na pet minuta od vas, krenite trčati.

No, ako je dobro i zaštićeno sklonište udaljeno 15-ak minuta, najbolje bi bilo ostati gdje se nalazite, ali otprilike sat vremena kasnije krenite što brže prema njemu. Razlog je taj što je u tom vremenu prošlo najsnažnije zračenje, prenosi Tech Insider.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message