Obavijesti

Tech

Komentari 132

Gdje treba pobjeći ako na vaš grad padne nuklearna bomba?

Gdje treba pobjeći ako na vaš grad padne nuklearna bomba?
2

Pronalazak najboljeg skloništa kritičan je u slučaju nuklearne eksplozije, ali znanstvenici su analizirali i kada i kako pobjeći prema sigurnijem mjestu za preživljavanje

VIDEO

Rusija i SAD zemlje su s najvećim brojem nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja stalno prijeti razvojem novih raketa, a vječna prijetnja su i razne terorističke organizacije koje bi se mogle pokušati domoći nuklearnih ili prljavih bombi. Iako nije toliko velika, prijetnja postoji, a nameće se i pitanje 'Što napraviti u slučaju da preživim nuklearnu eksploziju?'

Upravo je to u svojoj studiji analizirao i istraživač Michael Dillon iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore u SAD-u, ali plan akcije razvile su i razne agencije. 

Napad

U zamišljenom scenariju nalazite se u gradu koji je bio pogođen nuklearnom detonacijom snage 0,1 do 10 kilotona. 
To je puno slabije od bombe bačene na Hirošimu (16 kilotona), no u opsegu bombi poput B61-12 koje mogu imati varijabilnu snagu, a slične 'taktičke' bombe, kojima se može ograničiti snaga, razvijaju Rusija i Pakistan. 
Studije su pokazale da se do 100.000 ljudi može spasiti ako se zadrži razum i smanji izlaganje zračenju. Jedan od glavnih ciljeva je izbjegavanje nuklearnih padalina.

Kako izbjeći nuklearne padaline

Radi se o golemoj količini materijala iz bombe, zemlje i ostalih čestica koji su postali radioaktivni u eksploziji te ih nose prevladavajući vjetrovi. 
Najvažnije je naći dobro sklonište s gustim i debelim slojem materijala između vas i vanjskog svijeta, u kojem ćete moći pričekati pomoć. Zgrade mogu biti dobre, no ne dovoljna zaštita. Najbolji su stanovi u sredini zgrade. 
Najpametnije bi bilo potražiti podrum zgrade ili kuće sa debelim zidom od betona ili cigle i to bez prozora. Ili sklonište, ako je u funkciji. 

Pokrenuti se ili ostati u skloništu - kakvo god da je? 

Dillon je u svojoj studiji analizirao najbolji model, koji ovisi o udaljenosti od eksplozije i dolaska radioaktivnih padalina. Ako ste odmah pored ili u dobrom skloništu u trenutku eksplozije, ostanite ovdje do dolaska pomoći. Nalazi li se sigurno sklonište na pet minuta od vas, krenite trčati.

No, ako je dobro i zaštićeno sklonište udaljeno 15-ak minuta, najbolje bi bilo ostati gdje se nalazite, ali otprilike sat vremena kasnije krenite što brže prema njemu. Razlog je taj što je u tom vremenu prošlo najsnažnije zračenje, prenosi Tech Insider.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama