Obavijesti

Tech

Komentari 9

'Gov.hr nije dovoljno jasan, a stranica podsjeća na neki blog'

'Gov.hr nije dovoljno jasan, a stranica podsjeća na neki blog'
1

Dizajner Emanuel Blagonić za 24sata je iznio prve dojmove na Vladinu novu stranicu gov.hr i projekt e-Građani koji ima nedostatke koji se stignu i popraviti

VIDEO

Vlada je u utorak predstavila svoj projekt Središnji državni portal i e-Građani, koji ima tri cilja. To su država bez papira, e-građanin i državni oblak, no sam projekt ima i određenih nedostataka. Neke od njih komentirao je Emanuel Blagonić, koji s bratom Lucijanom vodi agenciju Blagonić Brothers. 

- S profesionalne strane nisam posebno impresioniran projektom. Stavimo na stranu subjektivno mišljenje o vizualnom dijelu same stranice, koja će svakome izgledati različito, no s tehničkog aspekta smatram da se cijeli posao mogao i morao odraditi puno bolje. Iako stranica djeluje korektno, rekao bih da je stara stranica Vlade RH bila puno kvalitetnije i bolje riješena, iako s mnoštvom informacija na početnoj stranici – informacije su bile bolje posložene, dok me sada početna stranica podsjeća na nečiji blog - kaže Blagonić. 

Misli kako se nije konzultiralo stručnjaka za sadržaj, koji bi objašnjenja i upute prilagodio ciljanoj publici. Smatra kako prijava nije dovoljno jasna i objašnjena te dodaje da postoje razine sigurnosti 2 i 3, no nigdje ne piše što one označavaju i koja je zapravo bolja. Nada se da će to uskoro biti bolje riješeno i objašnjeno, jer bi projekt e-Građani tako pao već na prvoj stepenici. 

- Potencijalno najzanimljiviji dio ovog projekta, sustav e-Građani, iako je načelno dobro zamišljen, realiziran je prilično nejasno za korisnike. Tako ćete za prijavu u sustav prvo morati otići do FINA-e po vašu “vjerodajnicu”, a zatim ćete moći pristupiti vašim dokumentima. Načelno, dobra ideja, ali realizacija po običaju “škripi” pa ćete te dokumente morati ispisivati, radije nego da oni budu dostupni online službeniku kojem su potrebni. Sam proces prijave je također zakompliciran i bojim se da će biti nejasan bilo kome tko ima poteškoća u služenju računalom, a sve se moglo riješiti izradom posebnih uputstava za prijavu, a ne PDF-om od 25 stranica koji na inženjerski suhoparan i dosadan način objašnjava samu prijavu - dodaje. 

Na dizajn samog portala gov.hr kaže kako je fokus, po starom običaju, na promociji Vlade, jer početna stranica vrvi vijestima, a ne linkovima koji građane zanimaju. 

- Je li ovo transparentnije nego prije – o tome možemo raspravljati. Mislim da je stara stranica Vlade bila kvalitetnije riješena. Novi gov.hr koji je zamišljen po uzoru na gov.uk je problematičan u smislu da je promašen kompletan koncept, obzirom da je gov.uk projekt koji se godinama razvija i na kojem radi tim od 200-tinjak ljudi. Kopiranje tuđih rješenja nikad se nije pokazalo kao dobro rješenje, a najveći šamar je to što smo i ovo polovično kopirali, pa tako ako na gov.hr tražite informacije o osobnoj iskaznici, dobit ćete sve ostalo osim tražene informacije koja je jedna od posljednjih rezultata pretraživanja - smatra Blagonić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno