Tech

Komentari 10

Hrvatica snimila komet koji nije prošao ovako blizu nas 70.000 godina: 'Svi ga mogu vidjeti'

Hrvatica snimila komet koji nije prošao ovako blizu nas 70.000 godina: 'Svi ga mogu vidjeti'

Astrofotografkinja Jasna Maras podijelila je sliku kometa Leonard kojeg je uslikala u četiri sata ujutro: 'Ovaj komet nije prošao pokraj Zemlje više od 70 000 godina'

Promatrajte nebo, ovaj komet je sjajna repatica i pravi je božićni poklon za ljubitelje svemira.

Rekla nam je astrofotografkinja Jasna Maras iz Vrlike koja uživa u svom poslu i veliki je zaljubljenik u promatranje noćnog neba. Svoje očaravajuće fotografije objavljuje na svom Instagram profilu.

Ovo vam je zadnja šansa da ga vidite. Doslovno

- Dana 12. prosinca 2021. komet će biti  34,9 milijuna km od Zemlje, a 18. prosinca 2021. bit će 4,2 milijuna km od Venere. Najbliže će se približiti Suncu 3. siječnja 2022.  Počevši od 14. prosinca, komet će se moći vidjeti na noćnom nebu i nekoliko dana neće biti potrebni nikakvi instrumenti da ga se vidi.  Pojavit će se  na horizontu, između horizonta i Venere odmah nakon zalaska sunca 17. prosinca. U ranim satima 18. prosinca, Leonard će biti 2,6 milijuna milja udaljen od Venere - ispričala je Jasna koja je na savršenu fotografiju čekala do četiri ujutro. 

Komet će nastajati svaki dan na nebu, a biti će vidljiv sve do Božića. Nije prošao tako blizu zemlje 70.000 godina, a nakon što prođe pokraj Sunca bit će izbačen iz našeg Sunčevog sustava, te ga više nikad nećemo moći vidjeti.

- Komet je dobio ime po znanstveniku G. J. Leonardu koji ga je otkrio 3. siječnja 2021. u zvjezdarnici u Mount Lemmonu. Komet je tada bio udalje 750 milijuna kilometara od Sunca. Ovo je prvi komet otkriven u ovoj godini - potvrdio je astronom Korado Korlević.