Obavijesti

Tech

Komentari 5

Hrvatska među državama s najvećim padom prodaje vozila

Hrvatska među državama s najvećim padom prodaje vozila

Potražnja za novim automobilima u Europi oštro je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije korona virusa, a među zemljama s najvećim padom izdvajale su se Hrvatska, Španjolska i Italija

VIDEO

Potražnja za novim automobilima u EU pada od ožujka kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i autosalone.

Najveći pad, za 76,3 posto, zabilježen je u travnju kada su mjere bile na snazi od prvog do zadnjeg dana. Ublažavanje mjera u svibnju zakočilo je silazni trend pa je u svibnju potražnja smanjena 52,3 posto.

U lipnju su u 26 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci ACEA-e.

Iako su autosaloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u cijelosti oporavila, konstatiraju u udruženju. 

Blagi rast u Francuskoj

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, za 1,2 posto, i to zahvaljujući novim vladinim poticajima za kupnju automobila s niskom emisijom štetnih plinova, uvedenim početkom mjeseca, objašnjavaju u udruženju.

Sva su vodeća tržišta bilježila dvoznamenkasti pad potražnje, pri čemu je u Španjolskoj i Njemačkoj potonula za trećinu a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u lipnju prema ACEA-inim podacima registrirano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju njihov je broj na godišnjoj razini smanjen 76,2 posto.

Time se pridružila Litvi na vrhu ljestvice zemalja EU-a s najvećim padom potražnje za automobilima. 

Regija ne pamti takav pad

U prvih šest mjeseci ove godine u 26 zemalja EU-a registrirano je 4,28 milijuna novih automobila, što je 38,1 posto manje nego u prvoj polovini prošle godine.

Rezultat odražava četveromjesečno razdoblje pada potražnje kakav još nije viđen u regiji, konstatiraju u ACEA-i.  

Među četiri najveća tržišta potražnja je u Španjolskoj prepolovljena, a tek nešto blaži pad, za 46,1 posto, bilježila je Italija.

U Francuskoj i Njemačkoj registrirano je 38,6 odnosno 34,5 posto manje automobila nego u prvoj polovini prošle godine.

U Hrvatskoj su u prvoj polovini ove godine registrirana ukupno 17.423 nova automobila, 54,4 posto manje nego u prvoj polovini 2019.

To znači da je prema podacima ACEA-e zajedno sa Španjolskom i Italijom činila skupinu zemalja s najvećim padom potražnje u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama