Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Hrvatske robotičarke su 10. na svijetu! Sedmašice iz Đakova...

Sedmašice OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova i ostatak našeg tima natjecali su se s 1500 timova iz cijeloga svijeta. Ekipa se iz Kine vraća u srijedu, kad se vraćaju i mladi geografi

Foto: Privatni album
2 komentara

Ana Švegli i Iva Mijakić, učenice sedmog razreda Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, ovaj su vikend osvojile 10. mjesto na svjetskom natjecanju iz edukacijske robotike MakeX u Kini.

Ekipa se pod vodstvom mentora Tomislava Milanovića prvo plasirala među 16 najboljih timova svijeta. Potom su u nedjelju, osvojivši 540 od mogućih 580 bodova, zauzele konačno deseto mjesto.

Ekipa se iz Kine vraća u srijedu, kad se vraćaju i mladi geografi, koji su cijeli prošli tjedan branili boje Hrvatske na međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi u Botsvani.

Inače, putovanje u Kinu mladim hrvatskim robotičarima omogućio je Franck. U toj su tvrtki ove godine, umjesto darivanja poslovnih partnera, 50.000 kuna donirali za odlazak četiri najbolja tima mladih robotičara iz osnovnih škola na svjetsko MakeX natjecanje u Kini. Novčano je putovanje pomogla i tvrtka Serengeti.

Natjecanje MakeX Hrvatska organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a bazira se na Croatian Makers ligi, koja je najmasovniji edukacijsko-natjecateljski projekt i najveće unificirano natjecanje iz područja robotike u Europi. U Croatian Makers ligu uključeno je više od 580 ustanova, 11.000 djece i 650 mentora u Hrvatskoj. Državno natjecanje najboljih timova bilo je prije nekoliko tjedana u Zagrebu, a ono je ujedno bilo i kvalifikacija za odlazak na svjetsko natjecanje u Kini.

A u Kini su nagrađeni i ostali hrvatski natjecatelji. Učenici iz Osnovne škole Josipovac, Lucija Udovčić i Marko Prološčić, pod vodstvom mentorice Andrijane Sili osvojili su posebnu nagradu za najbolji natjecateljski duh. 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message