Obavijesti

Tech

Komentari 87

Hrvatski Ferrari: Ovo je 'zvijer' sa četiri motora iz Samobora

Hrvatski Ferrari: Ovo je 'zvijer' sa četiri motora iz Samobora
7

Mate Rimac (23) napravio je jurilicu na struju od 1088 konjskih snaga. Auto postiže brzinu od 305 km/h. Pogledajte prve fotografije auta koji će koštati 6 milijuna kuna

VIDEO

Supersportski električni auto Concept One ima snagu od 1088 konjskih snaga. Pokreću ga četiri elektromotora, a svaki upravlja svojim kotačem i to je njegova posebnost, opisuje svoj automobil Mate Rimac (23).

U subotu putuje u Frankfurt na sajam automobila gdje će se od 13. rujna njegov superauto prvi put moći vidjeti. Iako je napravio tek prototip, već su dobili narudžbe za nekoliko automobila u sljedeće dvije godine. Prvi primjerci prodani su kraljevskoj obitelji iz Abu Dabija.

Auto je napravio u radionici Rimac Automobili u Svetoj Nedjelji između Samobora i Zagreba. Na njemu radi 50 ljudi. Svi dijelovi su iz Hrvatske, osim baterijskih ćelija. Umjerenom vožnjom s jednim punjenjem baterija od 92 kWh Concept može prijeći 600 km. Mate je sve isprobao u starom BMW-u, koji je preradio u električni.

Concept One uspoređuje s talijanskim Paganijem i švedskim Koenigseggom koji se također rade u malim serijama i po narudžbi. No benzinski su, a njegov električni.

- Bit ćemo jeftiniji od konkurenata, a cijena ovisi o željama - kaže Mate. Cijena ovakvog auta kod konkurenata je oko 8,5 milijuna kuna, a Matin će biti oko 6 milijuna. 

Karoserija je od karbona - automobil je od laganih i izdržljivih karbonskih vlakana i ima 1650 kg. Vanjski izgled dizajnirao je mladi Adriano Mudri.

Iskusni dizajner radio i Ferrari - unutrašnjost je dizajnirao Goran Popović, koji je radio i za Ferrari, a kupac će pri narudžbi kazati svoje želje.

Felge kao na Lamborghiniju - naplatci su izrađeni od jednog komada aluminija i dimenzija su 20 cola. Concept one može postići brzinu do 305 km/h.

Pogon su četiri elektromotora - svaki kotač pokreće vodom hlađeni motor od 250 kWh s paralelnim magnetima i daju ukupn0 1088 konjskih snaga.

Mali Tesla: Patentirao je i tipkovnicu na ruci

Mate Rimac (23) podrijetlom je iz Livna u BiH, a putem uspjeha krenuo je neplanirano kad je završio srednju školu u Samoboru. Kao budući tehničar morao je napraviti maturalni rad, ali nije želio da to budu pojačala i ostalo što učenici obično rade. Mate je osmislio iGlove, rukavicu koja zamjenjuje tipkovnicu i miša, te osvojio zlato na županijskom prvenstvu. Uslijedila su državna i međunarodna natjecanja. Rukavica koju je prezentirao na izložbama, a kasnije patentirao, radi na međusobnom dodirivanju kontakata prstima, a s računalom je povezana bežičnom vezom. Neočekivani uspjeh ga je ohrabrio te je mislio i smislio aktivni retrovizor (AMS, active mirror system). Njegov retrovizor senzorima detektira vozilo na cesti te automatski pomiče unutarnje i vanjske retrovizore. Tim izumom je zainteresirao svjetske proizvođače automobila i stekao mnoštvo poslovnih poznanstava. U međuvremenu je završio poslovnu školu VERN jer je osim tehničkih stavki želio naučiti uspješno voditi tvrtku.

San mu je oduvijek bio napraviti najbrži električni automobil na svijetu, i uspio je. Pred njegovom tvrtkom za proizvodnju automobila u Svetoj Nedjelji stoji prvijenac – BMW 3, znan kao kockica, preuređen u električno vozilo. Nakon homologacije registrirao ga je ne kao BMW nego kao Rimac Automobili e-M3 sa 600 konjskih snaga.

To više nije BMW, to je hrvatski auto - Mate je Dugo radio na posebnim baterijama da punjenje izdrži do 200 km. Nakon preuređenja bivši BMW (njemačka proizvodnja) je dobio status automobila proizvedenog u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...