Obavijesti

Tech

Komentari 40

Hrvatu Borisu Nikoliću dali su milijune da bi "uređivao" gene

Hrvatu Borisu Nikoliću dali su milijune da bi "uređivao" gene
2

Boris Nikolić vodi ekipu stručnjaka koji oštećene gene zamjenjuju zdravima. U Editasu će se baviti novom tehnologijom manipuliranja DNK materijalom

VIDEO

Američka tvrtka Editas medicine dobila je donaciju od 120 milijuna dolara kako bi nastavila istraživanje i što prije omogućila liječenje genetskih bolesti.

Među direktorima tvrtke osnovane 2013. godine je Hrvat Boris Nikolić. Donedavno je radio kao znanstveni savjetnik Billa Gatesa, a u Editasu je s kolegama radio na prikupljanju novca za projekt. Gates je, zajedno s još 13 ulagača, podržao Nikolićev projekt.

24sata

U Zagrebu je završio Medicinski fakultet, a na polju imunologije i matičnih stanica usavršavao se na Harvardu i u svjetskim medicinskim centrima. Suosnivač je tri tvrtke koje se bave biotehnologijom. U Editasu će se baviti novom tehnologijom manipuliranja DNK materijalom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o kompliciranom sustavu kojim se bakterije brane od napada virusa. Pomoću enzima bakterije izrežu virusnu DNK, ubace dijelove te DNK u vlastitu te iz nje proizvode RNK koja se veže za virus i deaktivira ga. Znanstvenici su otkrili sustav kojim mogu izmijeniti precizno odabrane dijelove DNK, što znači da kod nekih bolesti mogu izmijeniti oštećene gene i zamijeniti ih zdravima.

Kineski znanstvenici su u travnju metodu primijenili na ljudskim embrijima koji nisu bili za oplodnju pokušavajući iz njih ukloniti gen koji uzrokuje nasljednu bolest krvi. Tek u 34 posto embrija uspjeli su izmijeniti oštećeni gen, smatrajući istraživanje neuspješnim. Njihov rad zbog etičkih prijepora nisu objavili u stručnim časopisima. No tvrtka Editas želi svoju tehnologiju koristiti za otkrivanje terapija koje će utjecati na promjenu bolesnih i oštećenih gena zamjenjujući ih zdravima.

- U središtu svih razgovora s ulagačima bio je naš cilj da ovu tehnologiju koristimo za otkrivanje terapija za liječenje - kazala je izvršna direktorica Editasa Katrine Bosley dodajući kako je posljednjom financijskom injekcijom od 120 milijuna dolara tvrtka dobila sredstva za nesmetan rad tijekom sljedeće tri godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle