Tech

Komentari 8

'Sve je stalo': Huawei dijeli 600 otkaza u SAD-u zbog crne liste

'Sve je stalo': Huawei dijeli 600 otkaza u SAD-u zbog crne liste

Futurewei je izvijestio kako je ukinuto više od 600 radnih mjesta. Podružnica, osnovana radi suradnje sa sveučilištima i istraživačima, zabilježila je prošle godine 510 milijuna dolara operativnih troškova

Kineski Huawei Technologies u utorak je priopćio kako je otpustio više od dvije trećine od 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Futurewei Technologies u SAD-u.

Futurewei je izvijestio kako je ukinuto više od 600 radnih mjesta. Podružnica, osnovana dijelom radi suradnje sa sveučilištima i istraživačima, zabilježila je prošle godine 510 milijuna dolara operativnih troškova.

Američko ministarstvo trgovine je u svibnju Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, stavilo na crnu listu organizacija koje predstavljaju nacionalni sigurnosni rizik.

Huawei je priopćio kako su otkazi, koji su stupili na snagu 22.srpnja, prouzrokovani „smanjenjem poslovanja” uzrokovanog potezima američke vlade.

Zbog stavljanja na crnu listu Futureweiju je zakonski onemogućeno prenositi osjetljive tehnologije svojoj matičnoj kompaniji.

Kompanija Futurewei je započela otpuštati radnike u ponedjeljak, izvijestio je Reuters.

Jedan od zaposlenika, koji nije otpušten, za Reuters je rekao kako se poslovanje zaustavilo otkako je Huawei stavljen na crnu listu.

"Huawei je 17.svibnja zatražio od svih zaposlenika Futureweija da sve učitaju na Huaweijev računalni oblak, neposredno nego što je zabrana stupila na snagu. Nakon toga je Futurewei prestao raditi bilo kakav posao – gotovo se zaustavilo cijelo poslovanje”, rekao je taj zaposleni