Tech

Komentari 19

Hyundai Kona Hybrid: Štedljiva kao dizel, a čista kao benzinac

Hyundai Kona Hybrid: Štedljiva kao dizel, a čista kao benzinac

Hyundai je ponudio još jednu verziju Kone. Hibrid nam je na testu trošio 5,7 l/100 km u gradskoj vožnji, a racionalnijom vožnjom moguće je trošiti i manje od 5 litara na 100 kilometara

Ni jedan auto u klasi ne nudi ovakvu ponudu. Konu možete kupiti kao benzinca, dizela, električnu varijantu, a sada i kao klasični hibrid. Za razliku od potpuno električne, hibridna Kona se izgledom ne razlikuje od benzinske i dizelske varijante.On je dobra alternativa dizelašu, košta otprilike isto kao podjednako snažan dizel s automatikom, a i troši otprilike toliko. Na testu smo i u gradu i kombinirano trošili 5,7 l/100 km, a racionalnijom vožnjom moguće je trošiti i ispod 5 l/100 km.

Kona ima 1,6-litreni benzinski motor sa 105 KS i električni motor s 44 KS. Ukupna snaga sustava je 141 KS, no performanse su ipak slabije nego što ta snaga sugerira. Da Kona ima 141 KS vidi se tek pri međuubrzanjima.

Dobra stvar je da auto kao većina hibrida nema CVT mjenjač već klasični automatski mjenjač s dvostrukom spojkom što će se posebno svidjeti onima koji vole življu vožnju. A za njih je ovjes u upravljač Kone stvoren, čak i kao teži hibrid Kona je u zavojima superiornija većini konkurentskih SUV-ova. 

Unutrašnjost je vrhunski opremljena, a impresionira audio sustav koji je, bez sumnje, najbolji u klasi. Krell je inače javnosti malo poznata marka koju audiofili obožavaju. Ta marka proizvodi pojačala i procesore zvuka za kućnu i profesionalnu upotrebu od kojih neki koštaju 200.000 kuna i više, a najjeftiniji modeli oko 20.000 kuna! Imati audio sustav takve marke u autu i to bez nadoplate u jačim paketima opreme je zapravo velikodušan poklon kupcima. Tako nešto glasno i jasno kao Krell sustav teško ćete pronaći i u mnogim luksuznim autima najviše klase. 

Testirana Hyundai Kona Hybrid Premium u opremi ima head-up zaslon, grijana sjedala u kombinaciji tkanine i kože, 10,25” dodirni zaslon s navigacijom, 18” alunaplatke, Krell premium audio...