Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Ideja velikogoričkih đaka među najboljima za spas naših šuma

HT je krajem prošle godine pokrenuo međunarodni natječaj "Let's CHALLENGE – NB-IoT saves Croatian Trees", na kojem su sudjelovali timovi iz pet zemalja koji su razvijali sustave za ranu detekciju požara

Foto: Hrvatski Telekom
1 komentara

Poljski srednjoškolci pobijedili su na HT-ovu natječaju za razvoj inovativnog sustava kojim će se tehnologijom pomoći u rano detekciji požara. Svoj sustav nazvali su FireFinder, a kako kažu, njihovi uređaji  mjere atmosferske parametre u stvarnom vremenu, a osnaženi NB-IoT tehnologijom šalju te podatke u oblak.

- Glavna prednost našeg rješenja je istodobna analiza podataka s mnogih uređaja koji rade u mreži. Zahvaljujući tome, možemo precizno locirati mjesto požara, i dodatno, koristeći se sofisticiranim algoritmima strojnog učenja, predvidjeti buduće širenje vatre - rekli su predstavnici tima iz Poljske, Konrad Zuchniak, Piotr Szelag i Piotr Jaglarz.

Foto: Hrvatski Telekom

Za drugoplasirano rješenje zaslužni su mladi gimnazijalci iz Velike Gorice koji su istaknuli da je zaštita hrvatskih šuma tema kojoj bismo svi trebali pridavati veliku pozornost.

- Prijavili smo se na natječaj NB IoT Saves Croatian Trees kako bismo dublje ušli u ovu problematiku i pokušali ponuditi korisno rješenje. Htjeli smo iskoristiti naše dosadašnje znanje i prikupiti nova iskustva koja ćemougraditi u naš sustav očuvanja hrvatske, ali i svjetske vegetacije. Naš je projekt dijelom ostao na teorijskoj razini, jer nam za daljnju realizaciju i nadogradnju trebaju dodatna financijska sredstva. Nadamo se da ćemo uspjeti razviti projekt do kraja - rekli su učenici iz tima GVG Firefighters (Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak). 

Foto: Hrvatski Telekom

Inače, HT je krajem prošle godine pokrenuo međunarodni natječaj "Let's CHALLENGE – NB-IoT saves Croatian Trees", a sudjelovali su timovi iz pet zemalja.  Trebali su osmisliti rješenje za (super)rano detektiranje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message