Obavijesti

Tech

Komentari 18

Igrali smo Fifu 16 i PES 2016: Koja igra nas je više zabavila?

Igrali smo Fifu 16 i PES 2016: Koja igra nas je više zabavila?
1

FIFA i PES tabori ostat će čvrsto podijeljeni, iako je PES znatno poboljšan u ovogodišnjem izdanju. Igra ima znatno bolju grafiku i fiziku, a i FIFA je puna aduta

VIDEO

Jedna od najdugovječnijih podjela među gamerima ona je između tabora koji čvrsto zastupaju stavove kako su baš FIFA i PES najbolji. Ove dvije dugovječne nogometne franšize godinama oduševljavaju fanove i unose nemir u svaku raspravu koja se potegne o prednostima jedne i manama druge. Tako je i ove godine, no sada je razlika među igrama puno manje, a tek nijanse će vas natjerati da se odlučite za jednu ili drugu igru.

Od samog pokretanja obje igre vidjet ćete ogromnu razliku u izbornicima,  koji su kod FIFA-e jednostavni i pregledni. Kod PES-a su oni opet dorađeni, ali vizualno to izgleda nekoliko godina iza igre Electronic Artsa. Naravno, onima koji su naviknuti, to neće biti problem, drugima, koji po prvi put uzimaju igru, možda i da.

Što se tiče igrivosti, ove godine vidi se kako je FIFA odlučila otežati situaciju i natjerati vas da više taktizirate od zadnje linije te da više radite prstima pokušavajući izigrati protivnika. Samim time teže je i zabiti gol što ponekad može biti prilično frustrirajuće, a jednako ćete živce gubiti i nakon reakcija golmana koji čini se brane kao da su dvojica na golu. Da, kao i svake godine, FIFA uvijek ima detalje koji su prilično naporni, poput lopte koja se uporno odbija suparniku, ali i niza čudnih sudačkih odluka. FIFA će vas i ove godine gnjaviti raznim tutorijalima uoči utakmica, ali oni mogu biti od koristi da izbrusite vještine, ili jednostavno preskočite i nastavite s utakmicom. U utakmici je velika prednost FIFA-e što u postotak možete odrediti koliko će računalo griješiti, što vam omogućuje da kompenzirate savršenu preciznost njegovih dodavanja.

PES će vam omogućiti da u izborniku detaljno postavite što će u svakom trenutku raditi koji igrač, a taktički manevri važan su dio igre, ali čini se da je ovdje puno lakše zabiti gol, jednom kad dođete do prilike za to. Osjećaj igre je vjerniji, dodavanja su preciznija (koliko ste i vi precizni na kontroleru) i ovdje ćete vjerojatno više uživati u pokušajima da probijete protivničke linije. 

PES ima bolje modelirane zvijezde i djeluje fluidnije i životnije, ali FIFA je tu u brojčanoj prednosti što se tiče količine stvarnih igrača koje su ubacili u svoju bazu pa tako možete lakše prepoznati tko je tko. Iako, obje igre kod nekih igrača su toliko promašile s licima igrača da izgleda smiješno. No, Fox Engine u PES-u donio je puno bolji prikaz stanja na terenu, ali čini se kako ga nisu dovoljno iskoristili pa ne djeluje toliko raznoliko u odnosu na FIFA-u. Fizika je također na strani PES-a, pa kontakt s loptom i dodavanja djeluju prirodnije.

FIFA u karijerama sada nudi i treninge između utakmica kako bi poboljšali svog igrača, uz bonuse koje ćete ostvariti tijekom utakmice. Ako pak želite igrati licencirana natjecanja UEFA-e, PES će biti vaš odabir, no tu dolazimo i do velikog minusa. Mnogi igrači koji tek povremeno zaigraju nogometnu simulaciju, od nje žele da dojam bude što vjerniji onome što gledaju na televiziji i tu PES zaostaje s licenciranjem igrača, klubova i natjecanja, pa tako ni u Ligi prvaka nemamo sve klubove. Naravno, to se kroz Editor može promijeniti, no mnogima se to jednostavno neće dati. Kao što je već par godina slučaj, od hrvatskih klubova i reprezentacije nema ništa u ovim igrama. FIFA je zato ove godine dodala i ženske timove u igru, no u postavljanju utakmica nećete moći odabrati ženske protiv muških timova.

Detalji koji nisu nužno presudni za igru, ali znatno podižu dojam su i komentatori, koji kod Electronic Artsa iz godine u godinu zvuče bogatije i uistinu pomažu uživaljavanju u igru te odličan soundtrack, koji će pomoći u pumpanju atmosfere. FIFA je u prednosti i što se tiče daleko većeg broja stadiona te igra samim time djeluje raznovrsnije.

Nakon što sam nekoliko dana igrao obje igre, moj odabir i dalje  će ostati FIFA. Razloga je nekoliko, ali glavni je vjerojatno ukupni dojam koji je ostavila FIFA 16. Od prezentacije, igrivosti, zabave, ali i varljivog osjećaja da na trenutak igra doista može podsjetiti na televizijski prijenos neke utakmice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama