Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Indijci će na 'nebeskoj kočiji' u svemir lansirati tri astronauta

Indijci su 2014. u orbitu Marsa poslali sondu za manje od 73 milijuna dolara, dok su Amerikanci u sličnoj misiji potrošili skoro 10 puta više. Sada žele poslati i prvu raketu s ljudskom posadom

People watch as India's PSLV-C37 carrying 104 satellites in a single mission lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota
Foto: STRINGER
16 komentara

Indija će do 2022. u svemir poslati troje astronauta, što će biti njezina prva svemirska misija s ljudskom posadom, objavila je u petak indijska vlada.

Vlada je odobrila 1,2 milijarda eura za razvoj i provedbu programa Gaganyaan ("nebeska kočija" na hindiju), priopćila je vlada.

Indijski premijer Narendra Modi najavio je u kolovozu da će Indija 2022. ili prije bude li moguće, poslati u svemir "jednog čovjeka ili ženu".

Koristit će lansirnu raketu indijske proizvodnje GSLV-MkIII koju će se prije toga dva puta probno lansirati bez ljudske posade. Astronauti će u orbiti provesti "od jednog orbitalnog perioda do najviše sedam dana".

Indija svemirski program razvija od 1960. godine.

Indijska svemirska agencija ISRO postavila je 2014. u Marsovu orbitu sondu za manje od 73 milijuna dolara, prema 671 milijuna koliko je za sličnu misiju potrošila NASA.

ISRO je prošle godine u orbitu postavio 104 satelita sa samo jednom raketom

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message