Obavijesti

Tech

Komentari 36

Inkubatori odlaze u povijest? Budućnost su ove 'maternice'

Inkubatori odlaze u povijest? Budućnost su ove 'maternice'

Novi sustav nastoji dodatno povećati vjerojatnost da će nedonoščad biti sposobna normalno se razviti, a prilikom testova životinje su nesmetano disale, normalno gutale i otvarale oči

VIDEO

Umjetna maternica koja bi očuvala prerano rođene bebe uspješno je testirana na mladim janjcima. Uređaj koji izgleda poput znanstvene fantastike mogao bi biti dostupan u roku od tri do pet godina. Znanstvenici inzistiraju na tome da uređaj ne namjerava prekinuti trudnoću, nego osigurati sigurno okruženje za nedonošče.

Sustav je u obliku velike biološke vreće, a za razliku od konvencionalnog inkubatora, pokušava replicirati uvjete u maternici. Beba je okružena tekućinom sličnoj amnionskoj tekućini koja bi joj omogućila nesmetano disanje kroz pupčanu vrpcu, baš kao unutar njene majke.

Grafika

U inkubatoru dijete diše kroz sitna i nerazvijena pluća, a upravo su plućne infekcije jedan od najčešćih uzroka smrti kod nedonoščeta. Tekuće okruženje je lakše držati sterilno od inkubatora, a bebe rođene prerano imaju otprilike trećinu šanse za preživljavanje. One koje prežive, u budućnosti će u 90% slučajeva patiti od neke plućne bolesti ili drugih posljedica rođenja s nerazvijenim organima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovaj sustav je potencijalno daleko bolji od onoga što bolnice trenutno mogu učiniti za prerano rođenu djecu, tvrdi Alan Flake, doktor u dječjoj bolnici u Philadelphiji.

Novi sustav nastoji dodatno povećati vjerojatnost da će nedonoščad biti sposobna normalno se razviti, a Flake je dodao da bi taj sustav mogao spriječiti teške bolesti djece koja imaju hitnu potrebu za poveznicom između majčine utrobe i vanjskog svijeta.

Testiranje je obavljeno na mladim jaganjcima, a prilikom testova životinje su disale, normalno gutale, otvarale oči i razvile pravilno funkcioniranje živaca i organa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković