Tech

Komentari 1

Internet svugdje: Google kupio tvrtku koja proizvodi dronove

Internet svugdje: Google kupio tvrtku koja proizvodi dronove

Nakon što su kupili niz robotskih kompanija, Google je sada odlučio preuzeti Titan Aerospace, koji bi mogao pomoći razvoju njihovog projekta Loon i širenja interneta

Google je kupio Titan Aerospace, tvrtku koja proizvodi bespilotne letjelice na solarni pogon, prenosi Reuters. Kupnja dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je konkurentski Facebook najavio planove za gradnju solarnih dronova i satelita za pružanje pristupa internetu nerazvijenim dijelovima svijeta, a pisalo se da Facebook pregovara upravo o kupnji Titana. Facebook je na kraju kupio britansku Ascentu za 20 milijuna dolara. Stoga su se nakon vijesti o Googleovoj kupnji pojavila nagađanja kako kreće rat dronovima između dva tehnološka diva.

Glavni direktor Titana Vern Raburn rekao je da je dogovor s Googleom postignut u ponedjeljak ujutro, no nije htio otkriti informacije o cijeni. Dodao je kako će se svi zaposlenici Titana pridružiti Googleu, no tvrtka će ostati u New Mexicu.

Ovaj bi dogovor mogao pomoći Googleu u namjeri pružanja internetskog pristupa u udaljenim dijelovima svijeta. Prošle godine Google je u sklopu projekta Loon (šunjalo) pokrenuo malu mrežu balona projektiranu za pružanje interneta diljem južne hemisfere.

- Atmosferski sateliti mogli bi doprinijeti pružanju internetskog pristupa milijunima ljudi te pomoći u rješavanju drugih problema, kao što su pružanje pomoći u slučaju katastrofa i ekološka šteta poput krčenja šuma - poručili su iz Googlea u priopćenju potvrđujući kupnju Titana.