Obavijesti

Tech

Komentari 1

Isplatio im se trud: Nastavnici spasili presadnice i posao

Isplatio im se trud: Nastavnici spasili presadnice i posao
3

Učenici Poljoprivredne škole u Osijeku zbog korone su ostali kod kuće, ali škola je postala mala tržnica

VIDEO

Iako je korona zatvorila škole, učenici i zaposlenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek uspjeli su održati svoj projekt uzgoja i prodaje presadnica koji uspješno vode već tri godine.

U sklopu projekta, učenici biljke posiju u sklopu praktične nastave stručnih predmeta, vježbi i u sklopu učeničke zadruge Agrovet. Dok su još smjeli dolaziti u školu, posadili su mnogo začinskog, ljekovitog i aromatičnog bilja, a najviše povrća i cvijeća. Da ne bi sve propalo, nakon zatvaranja škole njihovi nastavnici, djelatnici uprave, spremačice i domari zasukali su rukave i presadnice počeli prodavati u staklenkama pored škole.

- Lani smo, kao i ove godine imali oko 30.000 presadnica, koje smo najviše plasirali na sajmovima poput Sajma cvijeća u Osijeku – rekao nam je Marin Marić, profesor strukovnih predmeta i voditelj školskog vježbališta. On je pokrenuo i hvalevrijednu inicijativu među kolegama.

- Prvo smo smatrali da neće biti nikakvog kretanja i da će biljke propasti. Kad je nastava završila, ipak smo se organizirali i počeli s pakiranjem. Riskirali smo, nismo znali hoće li se uspjeti prodati - ispričao nam je Marin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki dan su djelatnici dolazili u školu i njegovali biljke, zalijevali ih, pratili bolesti i štetnike. Na njihovo veselje, biljke su se prekrasno formirale. Kako su zbog pandemije otkazani svi sajmovi i izložbe, odlučili su ih presaditi u staklenke i pokušati prodavati pored škole.

Reklamirali se na Facebooku

Bacili su se i u online poslovne vode. Preko Facebook stranice učeničke zadruge i školskih medija organizirali su prodaju.

- U srijedu poslije Uskrsa počeli smo s prodajom i prvi dan je već bila gužva. Iznenadili smo se velikim odazivom. U četiri dana prodali smo sve odrasle sadnice. Kad smo vidjeli kako ide dobro, sazvali smo ponovno tim i presadili ostatak biljaka - pohvalio se Marin. Ubrzo su postali poput prave male školske tržnice.

Uložit će u voćnjak i plastenik

U plasteniku su se najviše prodavale rajčica i paprika, ali prodavalo se sve povrće, od kune do pet po presadnici. Od patlidžana, kupusa, kelja i brokule do cvjetače. Kasnije se potražnja proširila i na začinsko bilje te cvijeće.

- Učenici nam se svakodnevno javljaju u vezi svojih biljaka. Zahvalni smo građanima što su nam izašli u susret, što su došli kupiti biljke kako ne bi propao naš i učenički trud - zahvalio se Marin.

Kako su novac prikupili, tako će ga i uložiti. Poslužit će im za obnovu voćnjaka i plastenika za koji će kupiti još pokretnih stolova te uložiti u navodnjavanje. Plan im je osuvremeniti plastenik kako bi olakšali sebi, ali i novim generacijama učenika. A kupci im se i dalje vraćaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto