Tech

Komentari 1

Isprobali smo Nokiju 5.3: Nudi dvije godine mira i sigurnosti

Isprobali smo Nokiju 5.3:  Nudi dvije godine mira i  sigurnosti

Nokijin model 5.3 u standardnom stilu za ovog proizvođača nudi još jedan povoljan model solidnih performansi i Android One, što znači dvije godine redovitog ažuriranja softvera

Nokia je jedan od najjačih igrača srednje kategorije s velikim izborom mobitela koji nude odličan odnos uloženog dobivenog, a to su odlučili nastaviti i sa modelom 5.3. 

Nokia 5.3 je jednostavno dizajniran telefon, koji straga ima kamere smještene u već prepoznatljivom krugu ispod kojeg se nalazi senzor otiska prsta. Cijeli uređaj dolazi u zaobljenom plastičnom kućištu koje je ugodno za korištenje, a dobar detalj je LED-ica za notifikacije ugrađena u tipku za uključivanje/isključivanje. U svakom slučaju uređaj djeluje čvrsto i kvalitetno, bez obzira na cijenu (kod nas se u slobodnoj prodaji može naći i za manje od 1500 kuna).

Što se ekrana tiče, dijagonala mu je 6,55 inča, a rezolucija 720x1600 piksela. Naravno IPS LCD ekran neće nuditi blještavilo boja koje imaju OLED ekrani skupljih telefona, no ekran je prilično zadovoljavajuć, a ni nešto niža rezolucija ne smeta posebno. Format ekrana je nešto izduženiji 20:9 i to može ometati kod gledanja nekih videa, no lako se naviknuti. Selfie kamera koja se nalazi u svom zarezu također će vrlo brzo postati dio ekrana koji ne doživljavate dok se igrate ili gledate neki video.

U telefon su ugradili četiri kamere i to glavnu od 13, širokokutnu od 5 te dvije od 2 megapiksela. Jedna je za makro fotografiju, a druga je dubinski senzor. U galeriji možete vidjeti nekoliko fotografija snimljenih ovom kamerom te kakve su performanse pri slabijem svjetlu. Fotografiranje će vam olakšati i prepoznavanje scena. Sprijeda se nalazi senzor od 8 megapiksela koji će zadovoljiti za videopozive i selfije.

Cijeli uređaj pogoni Snapdragon 665, a uz 4/64 GB memorije zadovoljit će većinu potreba. Dolazi s gomilom Googleovih aplikacija jer se radi o telefonu u Android One programu i tijekom prosječnog korištenja nećete osjetiti nekakva zastajkivanja, sve radi glatko. Ovo nije gamerski telefon, ali ni u igrama neće razočarati. Prosječnom korisniku ovo neće biti telefon za višesatno igranje, a za one povremene epizode uz igre bit će taman. Kao što smo spomenuli, Android One program znači da uz ovaj telefon imate sigurna ažuriranja kroz dvije godine što je odličan bonus, a uz to se veže i osnovni Android uz predinstalirane brojne Googleove servise i aplikacije.

Baterija u telefonu ima kapacitet od 4000 mAh i Nokia na kutiji navodi dva dana rada s ovim uređajem, a ako se potrudite možete razvući bateriju na to vrijeme. No, dovoljno će mnogima biti da znaju da će na kraju svakog dana imati puno više od 'rezerve' na telefonu.