Obavijesti

Tech

Komentari 2

Isprobali smo pametan vrt koji je gotovo nemoguće 'ubiti'

Isprobali smo pametan vrt koji je gotovo nemoguće 'ubiti'
4

Francuski Veritable proizvodi nekoliko ovakvih pametnih 'žardinjera' koje omogućuju da svatko iznimno jednostavno u kuhinji uzgaja razno začinsko bilje. Napredniji model će vas obavještavati o bilju i preko aplikacije

VIDEO

Vrtlarstvo je samo jedan od hobija kojih su se mnogi primili u pandemijskom vremenu, ali naravno, u uzgoju bilja najviše su mogli uživati oni koji žive u kućama i imaju nekakav konkretan vrt u kojem će za sebe moći nešto uzgojiti. Onima u zgradama na raspolaganju su tek balkoni za eventualni uzgoj nekog začinskog bilja, pod uvjetom da nije to neki balkon iznad prometne ceste. 

Tu je i niz rješenja za uzgoj biljaka u stanu, a mi smo isprobali uređaj francuskog startupa Veritablea. Njihov ‘Smart Garden’ jedan je od nekoliko modela koje su razvili, a ono što nude u svom kitu je hrabro obećanje. Sve što trebate, kažu, je postaviti uređaj i uživati u biljkama koje rastu i ubirati plodove svog minimalnog rada. 

Iako se zove Smart, to ne znači da se spaja na mobitele, ali samo rješenje je prilično pametno. Inače, verzija koja se spaja s mobitelom je Connect, ali i ovo je sasvim dovoljno i pametno za korištenje. Smart Garden je u osnovi vaš kućni vrt koji će sam simulirati uvjete uzgoja u prirodi. Sastoji se od samog vrta koji ima dvije UV svjetiljke kojima možete mijenjati visinu kako vaše bilje raste te ima četiri utora za “poluge”, odnosno kasete s unaprijed pripremljenim biljem u sloju zemlje i hranjivih tvari, a oko svega se nalazi spremnik za dvije litre vode. Svjetiljke se automatski pale i rade 16 sati, a to znači da ne morate paziti da ovaj vrt stavite pored izvora svjetla. Ja sam ga držao u mračnom hodniku i u kuhinji i sasvim mu je svejedno bilo gdje se nalazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na vama je samo da pratite kad treba dodati vode, a to će vam signalizirati plovak koji se spušta ovisno o razini vode te da plijevite vaše usjeve prema uputama. Uz testni primjerak ja sam dobio ‘poluge’ s bosiljkom, peršinom, vlascem i majčinom dušicom. 

Sam uređaj nije baš jeftin (oko 200 eura), a treba računati i da se svaka ‘poluga’ nakon određenog vremena istroši, ali trebale bi vam izdržati do pola godine ubiranja raznih plodova. Bonus kod ovakvog uzgoja je da stvarno ne trebate previše razmišljati i proučavati razno bilje, no ako ste vični vrtlarstvu, vjerojatno bi i sami mogli ‘hakirati’ uređaj i ubaciti svoju zemlju i sjemenke i uzgajati bilje, ako ne želite trošiti novac na dodatne ‘pakete’, a Veritable na svojim stranicama nudi ogroman niz raznog bilja i začina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle