Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Iz Hrvatske pokreću 'Uber za kuhare', napravili mu i valutu

Aplikacija koja počiva na blockchain tehnologiji želi povezati kuhare amatere i one koji traže zdravo i ukusno jelo. U CookUpu su osmislili i vlastiti CHEF token, valutu koju će ponuditi u svibnju

CookUp
Foto: Igor Soban/PIXSELL
2 komentara

CookUp je novi hrvatski startup koji želi napraviti revoluciju u kuhanju tako što će direktno spojiti kuhare s onima koji žele jesti kvalitetnu hranu, ali i ugrabiti dio globalnog tržišta naručivanja i konzumiranja hrane van kuće.

Projekt je nastao u dubrovačkoj tvrtki Mint Media, a namijenili su ga globalnom tržištu te ga se često opisuje kao 'Uber za hranu', no ne u smislu kao UberEats koji je samo dostava iste. CookUp će biti dostupan kao mobilna i web aplikacija, a cijela stvar razvija se na blockhain tehnologiji na kojoj počivaju i kriptovalute. 

Foto: CookUp

Direktor projekta Ivan Ivušić pojašnjava kako se korisnicima omogućava uživanje u kvalitetnoj i zdravoj hrani, a kuharima entuzijastima da znanja i vještine prezentiraju bez velikih ulaganja te ostvare dodatni izvor prihoda ili razviju novu karijeru. Upravo tu će biti i jedan od izazova za potencijalne korisnike jer će se kupci i kuhari sami dogovarati oko preuzimanja ili dostave hrane. Uz to, trenutno u Hrvatskoj zakoni ne dozvoljavaju ovakvu pripremu i prodaju hrane od kuće, ali u CookUPu kažu da su analizirali razna tržišta i već postoje neka na kojima je to moguće. Njihov fokus ipak će biti na Kaliforniju, koja bi u svibnju trebala omogućiti ovakvu prodaju hrane od kuće. 

Upravo ta potencijalna zarada je dio na kojem počiva CookUp jer se projekt vrti oko CHEF Tokena kojim će se obavljati transakcije unutar aplikacije. Korisnici će tokene moći kupiti kroz samu aplikaciju i to kreditnim karticama, Etherom ili nekom drugom valutom, a vrijednost tokena odredit će tržište kao i kod drugih kriptovaluta. Naime, izlistat će se kao i Bitcoin, Ether i slične valute te će se njime trgovati, a CookUp će svoje tokene izlistati (ICO) 5. svibnja. Tada će se vidjeti i koliki će biti interes za ovom kuharskom valutom. 

Za sad, ICO Bench za CookUp daje ocjenu 5.0, a projekt su podržali i utjecajni ICO savjetnici Phillip Nunn, Nikolaj Shkilev te Vladimir Nikitin. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message